Redactie
Redactie Ontwikkeling 7 jun 2018

3 tips: leren delen

Heeft jouw kind een jonger broertje of zusje? Dan zul je misschien erg vaak in huis horen: “van mij!”. Delen is voor een peuter al lastig en helemaal als zijn jongere broertje of zusje hier nog helemaal niets van snapt. Hoe kun jij hem duidelijk uitleggen wat delen is en hoe ga je hiermee om? Pedagoge Emmeliek Boost geeft 3 handige tips.

Tip 1) Eigen plek
Speelgoed delen met een babyzusje of -broertje mondt meestal uit in gillen, bijten of slaan. Geef je peuter daarom een eigen veilige speelplek buiten het bereik van zijn jongere zusje of broertje. Want je peuter moet wel leren delen, maar hij hoeft niet alles maar af te geven aan een ander. En in dit geval snapt zijn jongere broertje of zusje nog niets van delen. 

Tip 2) Tekenen
Maak samen met je peuter een tekening waarbij hij in het midden staat en daarom heen al het speelgoed dat van hem is. Zo maak je visueel wat van hem is en wat van zijn broertje of zusje is. Het is leuk om te doen en je helpt hem het delen meer te begrijpen. 

Tip 3) Van jou, van mij
Het is verder belangrijk dat je peuter het verschil snapt tussen welke spulle van hem zijn en van iemand anders. Doe dit dan ook in de gevallen waar dit kan. Benoem de dingen en leg het uit. Bijvoorbeeld dit speelgoed is van Tom jouw vriendje, de groenten zijn van de groenteboer en de koekjes zijn van de supermarkt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Opvoeddesk. Meer info? Kijk op www.opvoeddesk.nl

Reageer op artikel:
3 tips: leren delen
Sluiten