Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

5 Tips tegen angst

Angst hoort bij de ontwikkeling van je kind. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat hij voorzichtig is in bepaalde situaties. Maar wat als de angst van je kind zo groot wordt, dat het zijn leven beïnvloedt? Lees onze tips en zie wat je tegen de angst van je kind kunt doen.

1) Je eigen angsten

De angsten die jij zelf hebt, kunnen invloed hebben op de angsten van je kind. Je kind voelt het aan als jij ergens bang voor bent en kan een zelfde angst ontwikkelen. Probeer je angst onder controle te houden, zo is de kans kleiner dat je kind dezelfde angst ontwikkelt.

2) Neem de angst serieus

Focus niet te veel op de angst, maar neem de angst van je kind wel serieus. Praat er over. Luister naar hem, stel vragen en vraag door. Geef je kind niet het idee dat je vindt dat hij zich aanstelt. Je kind moet zich juist veilig voelen bij jou. Bekijk hier welke soorten angst veel voorkomen bij kinderen »

3) Overwonnen angsten

Praat met je kind over angsten die hij vroeger had en nu niet meer heeft. Welke angsten heeft hij overwonnen? En hoe is hem dat gelukt? Als hij inziet dat hij eerdere angsten ook heeft overwonnen, vindt hij misschien motivatie om deze angst ook aan te pakken. Bespreek ook wat de voordelen zijn als je kind zijn angst heeft overwonnen.

4) Pak de angsten aan

Maak samen met je kind een lijst met dingen die hij eng vindt. Nummer ze van minder eng naar meest eng. Laat je kind een angst kiezen die jullie gaan aanpakken en bespreek hoe jullie dit gaan doen. Door zelf te kiezen heeft je kind de controle, wat weer helpt bij het overwinnen van de angst. Bespreek het proces ook gaandeweg. Door er over na te denken, leert je kind wat wel en niet werkt. En leert hij hoe hij zijn angst kan aanpakken.

5) Ga de angst niet uit de weg

Je maakt het voor je kind alleen maar moeilijker als je de dingen waar hij bang voor is steeds uit de weg gaat. Vermijd het daarom liever niet. Het maakt de angst van je kind alleen maar groter.

Tip: lees ook '5 tips bang in het donker' »

Let op:

Reageer op artikel:
5 Tips tegen angst
Sluiten