Redactie
Redactie Ontwikkeling 7 jun 2018

5 tips voor een treuzelende of ongeduldige peuter

Haast, getreuzel en een ongeduldige peuter? Tijd en klok kijken is voor je peuter nog abracadabra! Opschieten, even wachten, straks…zeggen je peuter nog niets. Jij bent hun klok! Hoe voorkom je dan getreuzel en zorg je dat je minder spitsuurstress hebt? Lees 5 praktische tips van pedagoge Emmeliek Boost.

1) Spitsuurstress?

Wil jouw peuter alles zelf doen of treuzelt je peuter bij het aankleden of het ontbijt? Voorkom een race tegen de klok en sta 15 minuten eerder op. Geef je peuter vaste taken (pyjama onder het kussen, boter smeren). Zo krijg je een geroutineerd ochtendprogramma!

2) Wachten dat is lastig!

Een peuter leeft in het hier-en-nu. Wachten is lastig en hoe lang duurt even? Geef aan wanneer je wél tijd hebt. ‘Als mama de vaatwasser heeft uitgeruimd, lezen we samen een boekje!’ Houd in de tussentijd een contactlijntje en zeg iets over het spel van je peuter. Zo leert je peuter met jouw hulp steeds beter te wachten!

Tip! Hoe ga je om met de driftbuien van je peuter? Lees praktische opvoedtips van Emmeliek »

3) Gebruik een weekplanner!

Voor peuters is het nog veel te lastig om te onthouden wanneer het een gewone dag of een crèchedag is. Handige reminder: gebruik een weekplanner en koop een gekleurd armbandje voor de crèchedagen. Ook herhaling vindt een peuter geruststellend, omdat jij iedere keer hetzelfde vertelt.

4) Vroeg wakker?

De biologische klok van een peuter staat vaak vroeg ingesteld. Leer je peuter langer te slapen of rustig in zijn bed te spelen door een kinderwekker te gebruiken. Oefen overdag hoe het werkt. Is je peuter wakker kijk dan eerst samen naar de wekker of het dag of nacht is.

5) Besef van tijd

Leer je kind tempo maken of te wachten door de tijd concreet te maken. Opruimen tijdens het opruimliedje. Wisselen van prinsessenjurk als het wekkertje rinkelt.

Tips van opvoeddeskundigen Wil je meer tips over de onderwerp? Of wil je juist weten hoe je deat met een niet luisterende of etende peuter? Vraag dan eens advies aan de deskundigen van de Opvoeddesk of lees tips die je misschien kunnen helpen. Naar de deskundigen»

Reageer op artikel:
5 tips voor een treuzelende of ongeduldige peuter
Sluiten