Redactie
Redactie Ontwikkeling 7 jun 2018

6 tips: zo voorkom je een driftbui

Krijgt je peuter zijn zin niet? Grote kans dat hij alles uit de kast trekt om je te overtuigen. Stampvoeten, gillen of zelfs kokhalzen; het is in deze fase volkomen normaal. Gelukkig worden die driftbuien rond het 3e jaar langzaam minder. Tot die tijd helpen wij je met onderstaande tips!

Tip 1) Zeg wat vaker ‘ja’

Merk je dat je steeds vaker ‘nee’ zegt tegen je peuter? Draai het eens om en bedenk een alternatief voor het woord ‘nee’. Bijvoorbeeld: “Ja, deze lade kan open en dicht. Dat is leuk he! Kom, dan gaan we nu met de blokken spelen!”

Tip 2) Zorg voor regelmaat

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar peuters zijn dol op regelmaat. Zo weet je peuter precies wat hij op welk moment kan verwachten. Probeer hem daarom zoveel mogelijk voor te bereiden op wat er gaat komen. Wil je weten hoe je zorgt voor een vaste routine? Lees hier onze tips voor een perfect ritme »

Tip 3) Stel duidelijke grenzen

Het is belangrijk dat je peuter begrijpt waarom iets niet mag. Leg hem uit waarom hij niet aan het tafelkleed mag trekken of de keukenkastje open en dicht mag slaan. Geef hem een alternatief. Dus: je vingers kunnen tussen het deurtje komen en dat doet veel pijn. Kom maar hier in de woonkamer spelen.

Tip 4) Stel niet te veel eisen aan je peuter

Verwacht niet te veel van je peuter. Zo is het voor hem heel lastig om lang aan tafel te blijven zitten of te wachten als jij onderweg met een bekende aan de praat raakt. Door hem in deze situaties te betrekken, trigger je snel een driftbui.

Tip 5) Als de verveling toeslaat…

Zorg ervoor dat je peuter bij minder leuke uitjes (zoals boodschappen doen) zich niet gaat vervelen. Geef hem wat te eten of maak het boodschappen doen juist leuk en leerzaam. Benieuwd hoe je dat doet? Bekijk hier 7 tips om boodschappen te doen met je puberende peuter »

Tip 6) Vergeet de complimentjes niet!

Het is belangrijk om het goede gedrag van je kind regelmatig te benoemen. Hij gaat daar echt niet van naast zijn schoenen lopen. Complimentjes geven zorgen voor een gezellige sfeer en jij voelt je niet de hele dag een politieagent. Benieuwd hoe je complimentjes uitdeelt? Lees ons artikel ‘Complimentjes uitdelen: zo doe je dat’.

Echt een driftbui voorkomen lukt eigenlijk niet. Het ene kind is nu eenmaal gevoeliger voor driftbuien dan de ander. Wel kunnen onze tips ervoor zorgen dat lastige situaties iets milder uitpakken of zelfs worden voorkomen.  

Reageer op artikel:
6 tips: zo voorkom je een driftbui
Sluiten