Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

7 tips: zo leert je kind delen

“Nee!” gilt je kind keihard als er iemand naar zijn vrachtauto loert. Als mama niet echt je meest trotse moment, maar je kind kan er niks aan doen. Delen vind hij nog niet leuk, dus aan jou de taak om hier verandering in te brengen. Met onze tips lukt dat zeker!

Tip 1) Geef je kind geen straf

Je kind straf geven, zeggen dat hij egoïstisch is of hem dwingen een speeltje af te geven, heeft een tegenovergesteld effect. Hij wil dan alleen maar zijn spulletjes extra beschermen. Je kunt hem beter aanmoedigen om te delen en helpen in te zien dat speelgoed delen met vriendjes best leuk is.

Tip 2) Bespreek de situatie

Je kind is niet de enige die niet wil delen. Als een vriendje iets achterhoudt, bespreek dan de situatie. Dit helpt bij zijn bewustwording. Zeg bijvoorbeeld: “Bram vindt die tractor heel erg leuk en hij wil even dat niemand anders ermee speelt.” Help ook om je kind zijn eigen gevoelens te verwoorden over het feit dat hij even niet mag spelen met de tractor.

Tip 3) Maak delen leuk

Leer je kind spelletjes aan waarbij jullie samen moeten werken naar een einddoel. Denk bijvoorbeeld aan puzzelen, waarbij je om de beurt een stukje neerlegt. Of doe samen klusjes, zoals de planten water geven of boodschappen uitpakken. Al deze oefeningen maken het voor hem normaal om te delen. Geef uiteindelijk ook snoepjes tijdens een speelafspraak, die hij dan moet delen met vriendjes.

Tip 4) Overleg met je kind

Niet alles hoeft je kind te delen tijdens een speelafspraak. Vraag van te voren aan je kind welk speelgoed hij liever niet deelt en vind samen een speciaal plekje voor die spulletjes. Vraag hem ook welke speeltjes hem leuk lijken om samen mee te spelen straks. Zo bereid je hem mentaal voor op het samen spelen. Je kunt ook vragen of zijn vriendje ook speelgoed meeneemt, zo hoeft je kind niet als enige zijn spullen te delen. 

Tip 5) Respecteer zijn spullen

Als je kind erop kan vertrouwen dat zijn spulletjes goed worden behandeld als hij ze uitleent, maakt dat het delen een stuk makkelijker. Vraag dus om toestemming als je zijn kleurpotloden leent en breng ze netjes, zonder schade, terug. Deze regel kun je ook toepassen bij neefjes, nichtjes of vriendjes.

Tip 6) Leg je kind de voordelen uit

Moedig je kind aan om te delen door uit te leggen dat als hij zijn speelgoed deelt, hij ook met het speelgoed van zijn vriendje mag spelen. Je kunt uitleggen dat speelgoed delen niet betekent dat hij zijn speelgoed weggeeft en dit benadrukken door een keukenwekker te zetten, waarna hij zijn speelgoed weer terug krijgt.

Tip 7) Geef het goede voorbeeld

Je leert nog altijd het beste, door het zelf te zien. Deel dus je eten met hem of bied je sjaal aan. Gebruik het woord delen hierbij regelmatig, zodat het blijft hangen. Laat hem zien dat je geeft en neemt, compromissen sluit en deelt met anderen. Zo pikt hij het vanzelf op.

Reageer op artikel:
7 tips: zo leert je kind delen
Sluiten