Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Enig kind: zielig, verwend en egoïstisch?

Een enig kind is verwend, egoïstisch, niet sociaal en vooral zielig. Opgroeien met broertjes en zusjes maakt gelukkiger. Ouders die voor één kind kiezen, denken alleen aan zichzelf. Vooroordelen genoeg, maar wat is waar?

Het is geen drama om enig kind te zijn! De laatste tijd is er veel onderzoek gedaan naar het fenomeen enig kind. Wat blijkt? De resultaten waren bijna allemaal positief. Enig kinderen voelen zich niet eenzaam, hebben genoeg sociale vaardigheden, meer dan genoeg vriendjes en hun ontwikkeling verloopt gelijk aan die van anderen kids. Ieder kind is anders. Elk kind en dus ook elk enig kind heeft zijn eigen behoeftes, ontwikkeling en karaktertrekken. 

Feiten

Volgens het CBS ligt het aantal kinderen bij vrouwen geboren na 1950 op gemiddeld 1,8 en 1,9. De generatie van nu zal gemiddeld 1,8 kinderen krijgen verwacht het CBS. Het aantal kinderen schommelt dus niet veel, maar daalt wel licht. Dit komt vooral door huwelijken die spaaklopen en bewuste keuzes. Maar ook doordat vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen, waardoor het vaak maar bij eentje blijft.

Opvoedtips

Als enig kind kom je natuurlijk om in de aandacht van je ouders. Hoe voorkom je dat ze niet allemaal veranderen in prinsjes en prinsesjes?

  • Belemmer als ouders de ontwikkeling van je kind niet door alles met grote aandacht te volgen.
  • Je kind is geen kleine volwassenen. Val hem dan ook niet lastig met ‘grote’ mensen gesprekken.
  • Verwen je kind niet te veel, zeker ook niet in emotioneel opzicht.
  • Zorg voor voldoende speelkameraadjes en neem bijvoorbeeld op vakantie een vriendje of vriendinnetje mee.
  • Laat dingen soms op z’n beloop en zie hoe je kind het zelf oplost.

Stereotypen

In een gezin heeft ieder kind een eigen rol, die ze al bij de geboorte krijgen aangemeten. Zo is de oudste een perfectionist, de middelste populair en de jongste leeft er op los.
De leider: de oudste levert vaak betere schoolprestaties dan broertjes en zusjes, is plichtsgetrouw, meer gehoorzaam aan de ouders, vaak baziger, heeft leiderschapskwaliteiten, is traditioneler ingesteld en neemt minder risico’s.
De vredestichter: het sandwichkind strijdt om zijn plek. De oudste en jongste hebben een speciale rol vanaf hun geboorte. Een middelste kind moet deze nog veroveren. Hij is populairder dan de oudste, heeft meer sociale vaardigheden en onderhandelt goed. Ook werkt hij graag samen en is actief in groepen.
De flierefluiter: de jongste hoeft nergens meer tegen aan te trappen en komt op geplaveide wegen. Hij levert minder goede prestaties, is flexibeler, populair onder leeftijdsgenoten, gul en betrokken. Jongste kinderen gaan graag hun eigen gang en nemen daarbij eerder risico’s.

Reageer op artikel:
Enig kind: zielig, verwend en egoïstisch?
Sluiten