Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

8 tips: gevoelens leren uiten

Het is belangrijk dat jouw kind zijn emoties voelt, benoemt en uit. Zo voorkom je driftbuien en agressief gedrag. Naast zijn eigen karakter, spelen jij en je partner, een grote rol in je kind zijn emotionele ontwikkeling.  

Je kind krijgt vanaf negen maanden min of meer grip op zijn emoties: hij weet zichzelf gerust te stellen en zijn emoties zo te gebruiken dat hij zijn zin krijgt. Met twee jaar gaat je peuter steeds beter zijn emoties uiten. Weten hoe je je peuter kunt helpen zijn gevoelens te uiten en onder controle te krijgen? Bekijk hieronder acht handige tips!

Tip 1) Benoem emoties

Kinderen raken soms in de war over hun emoties. Zo kan hij denken dat hij boos is terwijl hij eigenlijk teleurgesteld is. Wat helpt is met je kind praten over zijn emoties. Vraag wat hij voelt, hoe dit komt en benoem wat jij ziet!

Tip 2) Toon begrip

Het is belangrijk dat je begrip toont wanneer jouw peuter boos, verdrietig, moe of juist heel blij is, en dit uit. Je kind voelt zich gezien als jij zijn emoties erkent. Zeg bijvoorbeeld: “Ik snap dat je het jammer vindt dat…” Zo ga je het gesprek aan en voorkom je meestal een gilbui.

Tip 3) Spreek je kind aan op zijn gedrag

Als je kind zich misdraagt, is het belangrijk dat je hem aanspreekt op zijn gedrag en niet op zijn emoties. Anders krijgt je kind het idee dat hij zijn gevoel niet mag uiten. Heeft je kind een driftbui? Soms is het dan verstandiger om hem even uit te laten razen, voor je hem aanspreekt. Anders versterk je zijn driftbui alleen maar. Lees hier hoe je het beste om gaat met driftbuien »

Tip 4) Oefen het herkennen van emoties

Vaak weet je kind heel snel dat hij verkeerd heeft gereageerd op een situatie. Het probleem is dan dat hij niet weet hoe hij wél moet reageren. Oefen dit door andere oplossingen te geven of door met je kind te praten hoe hij zijn emoties beter onder controle houdt.

Tip 5) Praat over emoties, ook over die van jou en je partner!

Het benoemen van je eigen emoties zorgt ervoor dat je kind weet hoe jij je voelt. Daarnaast leert hij dat het normaal is om over gevoelens te praten en emoties te tonen. Dit geeft je kind een veilig gevoel en stimuleert hem zijn eigen emoties te uiten.

Tip 6) Geef het goede voorbeeld

Alles wat jij en je partner doen, neemt je kind over. Wees hierop voorbereid! Gillend tegen je kind zeggen dat hij moet stoppen met schreeuwen, geeft gemengde signalen af. Want waarom zou hij het niet mogen, als jij het wel doet?

Tip 7) Biedt je kind structuur en duidelijkheid

Wees duidelijk in wat jij, als ouder, van je kind verwacht. Als je peuter niet weet wat hij aan jou heeft, gaat hij zijn grenzen uittesten. Daarnaast is het belangrijk dat je consequent bent. Doet je kind iets wat jij niet wilt? Sta het vanaf het begin niet toe en zie het ook niet af en toe door de vingers. Lees hier meer over duidelijkheid bieden »

Tip 8) Leer spelenderwijs over gevoelens praten

Lukt het niet om je kind over zijn emoties te laten praten? Probeer het dan eens op een andere manier. Spelenderwijs gevoelens uiten kan helpen. Bijvoorbeeld op het toneel, met muziek, maar ook via knutselen of lezen kan je het over emoties hebben.

Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin

Reageer op artikel:
8 tips: gevoelens leren uiten
Sluiten