Redactie
Redactie Gezondheid 8 jun 2018

Winterweerstand op peil

In de wintertijd liggen verkoudheid en griep op de loer en slaan ongenadig snel toe. Zorg daarom voor een optimale weerstand, óók voor de allerkleinsten. Hoe? Wij zochten het voor je uit!

Het verhogen van de weerstand is een goede manier om griep en verkoudheid te voorkomen. Een goed functionerend immuunsysteem zorgt er immers voor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen zich in jouw lichaam – of dat van jouw kleintje – te vermenigvuldigen. Gelukkig betekent een goede weerstand kweken tegenwoordig niet meer automatisch dat de fles levertraan op tafel komt wanneer de ‘R’ in de maand is. Gezond en gevarieerd eten, eventueel aangevuld met een voedingssupplement, doet al een heleboel.

Gezond & gevarieerd

Zoals gezegd heeft een gezond en gevarieerd voedingspatroon een gunstige invloed op ons immuunsysteem. Maar een baby heeft een heel ander voedingspatroon dan bijvoorbeeld een kleuter of een puber. En ook de behoefte die ons lichaam aan bepaalde vitaminen en mineralen heeft, verandert in de loop der jaren. Daarom heeft de Nederlandse Gezondheidsraad een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vastgesteld, ook wel ADH of Adequaat niveau van Inneming (AI) genoemd. Dit is het gemiddelde aan vitaminen en mineralen dat je per dag nodig hebt. Bij een evenwichtig eetpatroon haal je die ADH gewoon uit je voeding. Alleen kinderen tot vier jaar, vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven en senioren hebben een aanvulling nodig in de vorm van een vitaminesupplement. En natuurlijk is het niet onverstandig voor aanvulling te zorgen wanneer je weet dat jouw eetpatroon niet zo gezond en gevarieerd is als wenselijk zou zijn.

Zwanger & borstvoeding

Wanneer je zwanger bent, wil je natuurlijk dat het de baby in jouw buik aan niets ontbreekt. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag te slikken tot en met de eerste acht weken van de zwangerschap. Foliumzuur speelt een grote rol bij de aanleg van de hersenen en het ruggenmerg (neurale buis) van het ongeboren kind. Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, wordt daarnaast geadviseerd 5 microgram vitamine D per dag extra in te nemen. Dit zorgt ervoor dat de calcium uit je voeding beter wordt opgenomen, zodat de botten van jouw kind lekker sterk worden. Zeker wanneer je last hebt van ochtendmissellijkheid of braken is de kans aanwezig dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt dan kiezen voor een multisupplement voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Deze zijn van verschillende merken verkrijgbaar en zorgen ervoor dat jouw weerstand optimaal blijft en helpen soms ook zwangerschapskwaaltjes – zoals vermoeide benen, bloedend tandvlees of stemmingswisselingen – tegen te gaan.

Zuigelingen & peuters

Wanneer de baby eenmaal geboren is, kan het soms ook extra vitaminen gebruiken. Zuigelingen krijgen in de eerste maanden namelijk vaak onvoldoende vitamine K binnen. Aan volledige zuiglingenvoeding is deze vitamine toegevoegd, aanvulling is dan niet nodig. Maar wanneer je borstvoeding geeft, of bijvoorbeeld een mengsel van koemelk en water, dan is er extra vitamine K nodig. Het gaat hierbij om 25 microgram per dag.
Tot ze vier jaar zijn hebben kinderen ook een aanvulling nodig van 5 microgram vitamine D per dag, behalve als ze volledige zuigelingenvoeding of opvolgmelk krijgen. Hieraan is al vitamine D toegevoegd. Zij hebben de extra vitamine D nodig voor de opbouw van de botten en tanden. Hoewel vitamine D onder invloed van zonlicht door het lichaam zelf wordt gemaakt en voor een deel in de voeding zit, komen ze toch vaak vitamine D te kort. Wanneer jouw kind slecht eet, kan het bovendien wenselijk zijn om een multisupplement te geven. Ze zijn er al voor kinderen vanaf twee jaar, meestal in de vorm van een kauwtablet.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Winterweerstand op peil
Sluiten