Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

10 dingen die niemand je vertelt als je mama wordt

Terwijl je na je bevalling op je roze wolk zit, gebeurt er van alles met je lichaam, waar niet iedereen altijd even open en eerlijk over is. Van de baby blues tot naweeën, wij zetten het voor je op een rijtje.

1) Extreme vermoeidheid

Reken maar dat je moe zult zijn. En niet gewoon een beetje moe, maar alsof je zo een winterslaap zou kunnen houden. Naast de gebroken nachten, moeten ook alle zwangerschapshormonen je lichaam uit én ben je herstellende van je bevalling. Je kunt het beste accepteren dat je niet binnen een paar weken weer topfit bent en je verwachtingen bijstellen.

2) Lekkende borsten

Zodra je baby huilt, gaan jouw borsten meteen lekken. Dit heet met een mooie naam het ‘toeschieten van de melk’. Hartstikke handig, want dit heeft de natuur expres zo geregeld zodat je gelijk je baby te hulp kan schieten. Maar minder fijn als je net visite hebt en je shirt gelijk onder de vlekken zit. Gelukkig kun je hiervoor speciale compressen (soort maandverband) in je beha gebruiken.

3) Baby blues

Als nieuwe mama slaan je hormonen op hol, is je lichaam aan het herstellen en krijg je weinig slaap. Hierdoor ben je helemaal uit je doen en kun je zonder speciale reden in huilen uitbarsten. Dag roze wolk, hallo kraamtranen. Meestal krijgen vrouwen na drie tot tien dagen na de bevalling last van de baby blues, maar het kan ook pas komen als je stopt met borstvoeding geven of gaat werken.

Tip: Je voelt je down en die roze wolk is nergens te bekennen. Hoe kan dit nou? De eerste tijd na je bevalling moet toch puur genieten zijn? Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk de baby blues.

4) Vagina en blaas

De bevalling laat behoorlijke sporen na. Niet alleen zijn je vagina en baarmoedermond uitgerekt (misschien heb je ook wel hechtingen), maar ook je blaas heeft het zwaar te verduren gehad. Het is daardoor heel normaal dat je geen of weinig gevoel in je blaas hebt de eerste weken na je bevalling.

5) Buikgemis

Nu je bevallen bent, kan het zomaar gebeuren dat je je bolle buik gaat missen. Na maandenlang schopjes en beweging, is het nu een stille boel. Je voelt je leeg en mist dat speciale gevoel. Gelukkig slijt dit vanzelf, dus maak je geen zorgen. Je mag er best even om treuren.

6) Borstvoeding gaat niet vanzelf

Eigenlijk zie je het moeders overal doen. Hup, shirt omlaag en die baby aanleggen. Het resultaat is een tevreden drinkende baby. Vergis je niet, borstvoeding geven, is niet zo makkelijk als het eruit ziet. In het begin kun je moeite hebben met aanleggen of kan het voeden zeer doen. Oefening baart kunst zeggen ze, dus volhouden en voor je het weet ben jij ook een ervaren mama.

Tip: Borstvoeding kan je in het begin best onzeker maken. Doe je het wel goed? Iedereen lijkt het beter te weten. Daarom is het handig om alvast de basisregels te kennen. Bekijk ze in ons artikel 10 tips: borstvoeding doe je zo!

7) Post-baby lichaam

Na je bevalling is je lichaam nooit meer dezelfde. Ook al denk je hier tijdens je zwangerschap vrede mee gesloten te hebben, het is vaak toch even schrikken als je eenmaal voor het eerst je lichaam aanschouwt. Het duurt even voor je lichaam weer als de jouwe voelt.

8) Naweeën

Je baarmoeder moet na de bevalling weer haar normale formaat aannemen. Helaas gaat dit niet zomaar aan je voorbij, want je blijft zo’n vier dagen na je bevalling samentrekkingen, naweeën, houden.  Ze kunnen heel sterk zijn en daardoor ook pijnlijk. Je merkt dit bijvoorbeeld ook als je je baby borstvoeding geeft en dat kan voor veel ongemak zorgen.

Tip: Na je bevalling heeft je lichaam veel rust nodig. Er gebeurt van alles om jouw lichaam weer helemaal gezond en fit te krijgen. Maar wat dan precies en wat kun je verwachten? Hoe zit het bijvoorbeeld met je menstruatie of je borsten? Lees er alles over in het artikel ‘Je lichaam na de bevalling’.

9) Kraamvloed

Na negen heerlijk rustige maanden zonder menstruatie, heb je gelijk na je bevalling te maken met kraamvloed. Dit is een vaginale afscheiding maar dan met een andere samenstelling zodat je baarmoeder zich kan herstellen. In deze afscheiding zit bloed, stukjes moederkoek en slijm. Je houdt hier zo’n zes weken last van, al verandert het met tijd wel van kleur en geur. Zorg dat je kraamverband hebt om de eerste weken de kraamvloed op te vangen en spoel ook regelmatig je vagina schoon.

10) Moedergevoel

Oké, hier heb je misschien al wel over gehoord. Maar niemand kan je echt uitleggen hoe het voelt om zo ontzettend veel van je baby te houden. Dat onomschrijfbare moedergevoel is uniek en maakt al die pijntjes en kwaaltjes onbelangrijk.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 dingen die niemand je vertelt als je mama wordt
Sluiten