Sophie Nortier
Sophie Nortier Peuter 18 okt 2020

10 Leerzame spelletjes om met je peuter te doen

Spelletjes spelen vindt je peuter geweldig en de spelletjes kunnen niet gek genoeg. Maar hoe leuk is het als jullie samen spelletjes kunnen doen, waar je peuter ook nog iets van leert?

Daarom hebben wij tien originele en leerzame peuterspelletjes op een rij gezet, die je samen met je peuter kunt doen!

Tien leerzame spelletjes voor je peuter

Wil je een keer wat anders doen dan een boekje lezen of een puzzel leggen. Onderstaande tips geven je ongetwijfeld inspiratie.

1. Verstoppertje met een twist

Maak een ruimte vrij voor jou en je peuter en ruim het speelgoed op zodat niets afleidt. Pak vervolgens een deken of laken en ‘verstop’ je eronder. Zorg wel dat je kind ziet dat je eronder verdwijnt. Vraag ‘waar is mama heen?’ en help je kind vervolgens om je te vinden, door bijvoorbeeld een hand onder het deken te steken en te zwaaien.

Je peuter zal al snel gaan onderzoeken hoe het kan dat jij ineens verdwenen bent. Als hij je vindt, zal hij supertrots zijn. Draai vervolgens de rollen om en laat je kind zich verstoppen.

Leermoment: Je kind leert dat iets blijft bestaan, ook al kan hij het zelf niet zien. Handig voor als je de kamer uitloopt of als je peuter gaat slapen en last heeft van verlatingsangst.

2. De ontdekkingstocht

Peuters houden ervan om de wereld te ontdekken en hoe kan dat beter dan in je eigen huis, waar hij veilig kan klimmen en springen? Zorg dat er geen scherpe of gevaarlijke voorwerpen in de huiskamer zijn.

Bouw vervolgens de kamer om tot een speel- en ontdekkingsparadijs door kussens op de grond te leggen om op te springen en door dozen en stoelen om te draaien om op te klimmen. Zorg voor een ‘fort’ door een kartonnen doos omgedraaid tegen de muur te zetten.

Laat vervolgens je peuter de kamer in en verzin samen een wereld die ontdekt moet worden. Je peuter zal dit soort peuterspelletjes geweldig vinden!

Leermoment: Je peuter leert zijn evenwicht te bewaren en ontwikkelt zijn motorieke vaardigheden.

Lees ook: Speeltips voor je baby van maand tot maand

3. Spiegeltje, spiegeltje

Je peuter houdt ervan om je na te doen, dus waarom zou je er geen spelletje van maken? Ga tegenover je peuter zitten en maak gekke bekken, klap in je handen en maak geluidjes. Grote kans dat je peuter hard moet lachen en je na gaat doen.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Draai de rollen dan eens om en doe je peuter na. Het duurt misschien even voor hij het door heeft, maar zodra het besef er is, zal hij het prachtig vinden dat mama hetzelfde doet als hij.

Leermoment: De sociale vaardigheden en fantasie van je kind worden goed gestimuleerd door dit spelletje.

4. De sjalendans

Dansen met je kind is een van de leukste dingen die je kunt doen. Je peuter gaat helemaal op in de muziek en maakt allerlei groovy danspasjes.

Zorg voor leuke muziek en een paar (felgekleurde) sjaals. En maak genoeg ruimte vrij in de kamer, zet de muziek hard aan en zing, dans en lach samen met je kind. Gebruik een sjaal om mee te zwieren, samen aan rond te draaien en om kiekeboe mee te spelen.

Leermoment: Door peuterspelletjes te doen als dansen leert je kind taal en ritme te herkennen, sociaal te zijn en ontwikkelt hij zijn motoriek.

5. Een poppenvriend

Peuters kunnen soms wat op zichzelf zijn als het op leeftijdsgenootjes aankomt. Maak daarom een leuke pop van een sok. Maak er ook eentje voor je kind en teken er een leuk gezichtje op of plak er iets op.

Ga vervolgens met jouw sokpop tegen de sokpop van je kind praten. Maak korte zinnen en betrek je kind erbij. Laat je creativiteit je meeslepen in het verhaal, zo kun je samen eindeloos doorgaan. Je kind zal zijn nieuwe vriendje maar al te gezellig vinden en kan er later zelf mee gaan spelen.

Leermoment: Je peuter leert sociaal te zijn en beter te verwoorden wat hij wil zeggen.

6. Je lichaam uitstippelen

Pak een groot vel papier waar je peuter op kan gaan liggen. Volg met een viltstift of verf zijn hele lichaam om zo een afdruk van zijn lijf te krijgen.

Kleur deze vervolgens samen in, versier hem met vingerverf en handafdrukken en zet erbij welk lichaamsdeel waar zit. Je kunt er ook op bijhouden hoeveel je kind groeit, door de omtrek later opnieuw te maken.

Leermoment: Je kind leert zijn eigen lichaam kennen, ziet dat hij groeit en ontwikkelt zijn motoriek.

7. Kookles van mama

Als je met je peuter wilt gaan koken, zul je moeten accepteren dat het behoorlijk vies kan worden, dus doe een schort aan. Je kunt bijvoorbeeld samen koekjes bakken. Laat je peuter zien hoe je de bloem en boter afmeet en laat hem hierbij helpen. Laat je kind daarna de ingrediënten in de kom doen en mix ze samen door elkaar.

Je peuter zal het geweldig vinden om te helpen bij het uitrollen van het deeg en het kneden van de koekjes. Eventjes in de oven en voilà, de koekjes zijn klaar. Je kind zal ontzettend trots zijn dat hij geholpen heeft bij het bakken. Een van de leukste peuterspelletjes voor jouw kleintje!

Leermoment: Je peuter leert waar eten vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Het helpt moeilijke eters om eten te proeven en eten leuk te gaan vinden.

8. Muziekfreak

Peuters houden van muziek om op te dansen en te bewegen, maar zelf muziek maken vinden ze ook geweldig. Creëer dus een geïmproviseerde muziekband. Zet pannen ondersteboven neer, geef je kind twee pollepels als drumsticks en geniet van de herrie of doe gezellig mee.

Je kunt ook nog leuke rammelaars maken als je kind te jong is om te slaan. Pak hiervoor een lege keukenrol of wc-rol en vul deze met wat cornflakes. Plak vervolgens op de uiteinden een stuk rond karton en het rammelinstrument is geboren. Laat zien hoe je peuter kan experimenteren met ritmes en geluiden.

Leermoment: Door te experimenteren met geluiden en ritmes, leert je peuter om oorzaak en gevolg te zien. Als hij hard slaat, krijgt hij een harde boem en als hij zacht slaat niet.

9. Doktertje spelen

Doktertje spelen is voor kinderen niet alleen leuk, maar helpt ook om de angst voor de dokter weg te nemen. Pak een knuffel, een speelgoedstethoscoop en een (keuken)weegschaal. Stel voor aan je peuter dat hij de dokter mag zijn en jij de mama van de knuffel bent. Ga vervolgens op in het rollenspel en vraag de dokter wat er mis kan zijn met de knuffel. In no-time zal je peuter een mooie ziekte hebben verzonnen.

Het kan ook leuk zijn om de knuffel voor een check-up te laten gaan. Is de knuffel wel goed genoeg gegroeid? Weegt hij genoeg? Ademt hij goed? Op die manier verwerk je je peuters eigen toekomstige dokterbezoekjes in het spel.

Leermoment: De fantasiewereld van je kind wordt met dit spel enorm gestimuleerd en met een beetje geluk helpt het hem voor te bereiden op het moment dat hij zelf naar de dokter moet.

10. Eetbare kunst

Een voordeel van mama zijn, is dat je de mooist kunstwerken krijgt van je kind. Elke tekening of knutselwerk is even speciaal. Die creativiteit kun je ook stimuleren, bijvoorbeeld door je kind een 3D-tekening te laten maken.

Pak een stevig vel papier en doe hier wat knutsellijm op, waar je peuter vervolgens gedroogde pasta of cornflakes op kan plakken. Zodra je peuter klaar is met zijn kunstwerk, laat je het drogen en kan hij er weer overheen verven. Het resultaat is een mooi 3D- knutselwerkje waar je trots op kunt zijn. Ook leuk om je peuter er bijvoorbeeld eentje voor oma en opa te laten maken!

Leermoment: Je kind zijn creativiteit word geprikkeld en hij leert om zijn bewegingen te controleren terwijl hij verft en plakt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 Leerzame spelletjes om met je peuter te doen
Sluiten