Redactie
Redactie Lifestyle 9 okt 2018

10 simpele tips voor een duurzaam en bewust leven

Je wilt je steentje bijdragen aan het milieu en bewust en duurzaam omgaan met de wereld waarin je leeft. Helaas betekent duurzaam vaak ook ingewikkeld en tijdrovend. Net de twee dingen waar je als moeder niet op zit te wachten. Daarom hebben wij 10 simpele én duurzame leeftips voor je.

Leeftip 1: Draai de verwarming uit

Bij veel gezinnen staat de verwarming altijd ongemerkt aan. Maak er een gewoonte van de verwarming uit te draaien en alleen aan te zetten als je het echt koud krijgt. Heb je centrale verwarming? Stel dan de thermostaat in op een lage temperatuur van 18 graden. Let er ook op dat de verwarming niet aanstaat als je gaat slapen of weg bent. Zo verbruik je minder energie, bespaar je weer lekker op je energiekosten en ben je bewust bezig.

Leeftip 2: ‘s Nachts wassen

De meeste energiebedrijven werken met zogenaamde voordeeluren. Dit betekent dat het in veel gevallen goedkoper is om ‘s nachts de wasmachine of vaatwasser aan te zetten. Dit is tegenwoordig makkelijk, vanwege de uitstelfuncties op veel machines. Je kunt op die manier je was zo 5 uur later aan laten gaan. Handig, want je hoeft er niet naar om te kijken en het scheelt in de kosten.

Leeftip 3: Eten invriezen

Eén van de grootste verspillingen in Nederland is het weggooien van goed eten. Per jaar gooien we zo’n 40 kilo eten per persoon weg, dat staat gelijk aan zo’n €150. Ben je met z’n vieren thuis? Dan kun je dus makkelijk €600 besparen in het jaar! Denk daarom voortaan eens na voor je iets in de prullenbak gooit. Kun je het nog invriezen en later eten? Of kun je het de volgende dag in je maaltijd gebruiken? Wordt bewust van je verbruik en doe de weggooitest.

Mama en Zo tip: Wil je wat geld opzij leggen voor later of voor een grote aankoop? Lees ons artikel ‘Tips & trucs: sparen’ en leer hoe je het beste kunt sparen.

Leeftip 4: Pak wat vaker de fiets

Het is lekker makkelijk om de auto of het openbaar vervoer te gebruiken als je snel even langs de supermarkt moet of je kind moet ophalen bij de crèche. Waarom zou je eigenlijk niet de fiets pakken? Vaak scheelt het weinig qua tijd als je fietst, omdat je binnendoor kunt rijden en niet in de file staat. Door wat vaker te bewegen bespaar je op benzinekosten of treinkaartjes en ben je gezond en duurzaam bezig.

Leeftip 5: Waterbesparende kranen

De gemiddelde Nederlander doucht 8 à 10 minuten per dag. Per minuut onder de douche verbruik je ongeveer tien liter water. Door een waterbesparende douchekop te installeren, kun je dit halveren. Ook door korter te douchen, namelijk zo’n vijf minuten, bespaar je ruim 30 liter warm water per douchebeurt. Het is zelfs zo dat als elke Nederlander één minuut korter doucht, we jaarlijks 28 miljard liter water besparen! Het uitproberen waard dus.

Leeftip 6: Maak een boodschappenlijstje

In de supermarkt word je verleidt tot het kopen van allerlei lekkere dingen en aanbiedingen. Vaak kom je dan ook thuis met meer dan je in gedachten had. Een boodschappenlijstje kan hier verandering in brengen. Door vooraf te bedenken wat je écht nodig hebt, koop je geen extra spullen. Dit is natuurlijk fijn voor de portemonnee maar ook voor het milieu, want wie weet gooi je die extra spullen later weer weg.

Mama en Zo tip: Wil je bewuster omgaan met de wereld om je heen? Lees hoe je dit aanpakt in ons artikel ‘Maatschappelijk bewuste mama’.

Leeftip 7: Zet de televisie niet op stand-by

Het klinkt misschien als iets kleins, maar je televisie de hele dag op stand-by hebben staan, verbruikt veel stroom. Daarnaast is de kans op kortsluiting groter. Ongemerkt verbruik je ook meer stroom door opladers of lampen die altijd in het stopcontact zitten. Dit kun je makkelijk oplossen door een verlengsnoer te gebruiken met een ‘aan/uit’ knop. Zo kun je in een handeling alle apparaten uit zetten als je er niet bent, zonder dat het je moeite kost.

Leeftip 8: Weiger reclamefolders

Per jaar valt er ongeveer 1600 stuks aan ongeadresseerde reclamedrukwerk in je brievenbus. Dat is bijna 30 kilo papier per adres. Veel van deze folders lees je waarschijnlijk niet eens en gooi je gedachteloos weg. Neem een simpele stap naar duurzamer leven door een ‘NEE/NEE sticker’ op je brievenbus te plakken. Zo voorkom je de kosten die gemaakt worden door het drukken en het verspreiden van de reclame en het verwerken van het papierafval.

Leeftip 9: Gebruik een huishoudboekje

Doordat we tegenwoordig veel pinnen, raken sommige gezinnen het financiële overzicht kwijt. Wat komt er precies binnen en waaraan geef je het uit? In een huishoudboekje houd je dit allemaal bij en kun je ook makkelijk zien waar je kunt besparen. Je kunt natuurlijk een geschreven huishoudboekje bijhouden, maar er zijn tegenwoordig ook digitale huishoudboekjes die je resultaten verwerken en je advies geven. Kijk hier voor een overzicht en vergelijking van digitale huishoudboekjes.

Leeftip 10: Denk bewust en duurzaam voor je doet

Bewust en duurzaam leven heb je zelf in de hand. Het leven is druk en hectisch, maar door af en toe even een stapje terug te nemen en te denken: ‘Oké, wat kan ik nu het beste doen?’ kun je al veel bewustere keuzes maken. Misschien zou je bijvoorbeeld niet kiezen voor fair trade kinderkleding en snel naar je vertrouwde winkel lopen, maar als je hier even over nadenkt, kun je je keuzes bewust en duurzaam maken.

Mama en Zo tip:Heb je moeite met beslissingen nemen? Lees dan ons artikel ‘Knopen doorhakken in 4 stappen’ en maak voortaan snel en bewust je beslissingen.
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 simpele tips voor een duurzaam en bewust leven
Sluiten