Redactie
Redactie Kleuter 8 mei 2020

Veters strikken; met deze 10 stappen leert je kind het zo!

Het veterdiploma is een hele mijlpaal voor je kind. Eindelijk kan hij zelf zijn veters strikken. Vaak leren kinderen dit in groep 2, maar misschien is jouw kind er eerder aan toe? Of heeft hij juist extra hulp nodig? Dit handige tien stappenplan legt uit hoe je kind veters leert strikken.

Het is belangrijk om te checken of je kind er wel klaar voor is. Hoe is zijn fijne motoriek? Kan je kind bijvoorbeeld kralen rijgen of knippen? Sommige kinderen zijn met amper drie jaar al ‘veter strik expert’, terwijl andere kinderen het pas rond hun achtste jaar onder de knie hebben.

In 10 stappen leren strikken:

 1. Pak de veters vast met twee handen
 2. Leg de veters over elkaar
 3. Haal een veter onder de andere door
 4. Trek de veters aan en maak zo een platte knoop
 5. Maak een lus met de rechter veter
 6. Leg de andere veter (links) over de lus heen
 7. Trek de andere veter (links) onder de lus door
 8. Pak de linker lus vast met de rechterhand
 9. Pak de rechter lus vast met de linkerhand
 10. Trek de beide lussen aan

Oefentips veters strikken

 • Laat je kind oefenen op een grotere veterschoen, dus die van jou of je partner. Dit is makkelijker dan een kleine kinderschoen.
 • Rijg twee gekleurde veters in de veterschoen, dan ziet je kind beter het verschil tussen de veters.
 • Ga achter je kind zitten als je het strikken voor doet, anders ziet je kind wat je doet in spiegelbeeld en dat is natuurlijk lastig nadoen.
 • Oefen het strikken zittend op de grond, omdat je kind het in deze houding gaat oefenen. Dan heeft hij meteen het goede perspectief.​
 • Zit je goed? Pak dan samen met je kind de veters vast en strik ze langzaam. Herhaal dit proces en ga stap voor stap te werk. Vertel ook aan je kind welke stappen je maakt.
 • Pas op; te snel voordoen of te veel stappen in een keer, zorgt voor verwarring bij je kind. Loop de stappen, langzaam, samen door.
 • Nu is het vooral, oefenen, oefenen en oefenen. Stimuleer je kind en uiteindelijk zal hij zelfstandig zijn veters kunnen strikken en is het tijd voor een beloning, het strikdiploma!

Handig versje veters strikken

Dit leuke opzegversje uit ‘Kleuterwijs’ kan je kind helpen met het oefenen. Zeg dit versje op terwijl je de hierboven geschreven stappen met je kind doorneemt.

Eerst de knoop:
Maak een kruis, net een tent
Daar doorheen het losse end
En trek aan! 

En dan de strik:
Maak een rondje, net een hoofdje
Geef dat hoofd een warme das
Stop de das in de jas
Duw er nog een hoofdje bij
En trek aan! 

Lees ook:

Reageer op artikel:
Veters strikken; met deze 10 stappen leert je kind het zo!
Sluiten