Redactie
Redactie Baby 12 jul 2018

10 tips: borstvoeding doe je zo!

Borstvoeding, de één doet het wel en vindt het geweldig, de ander kiest juist bewust voor de fles. Wil jij ook borstvoeding geven? Misschien zijn de tips van Debby Mendelsohn auteur van het boek ‘Borstvoeding doe je zo‘ dan net wat je nodig hebt!

Het aanleggen

Aanleggen, de manier waarop je baby bij je drinkt is de basis van borstvoeden! Als je baby namelijk goed is aangelegd krijgt hij melk uit de borst, maak jij voldoende melk aan én voorkom je pijn aan de borst.

De voedingshouding

Zorg er altijd voor dat je zelf goed zit of ligt als je gaat voeden. Kies een ontspannen houding die je makkelijk kan volhouden. Ga bijvoorbeeld zitten met een aantal kussens in je rug en nek of op een lekkere bank.

Zo ligt je baby goed

Zit je lekker, neem dan je baby in je armen.  Let op dat kledingstukken – zoals bijvoorbeeld een bh of een hemd – die in de weg zitten niet prettig zijn voor je baby.

Tip!Leg je baby met zijn buik naar jou toe en zorg dat hij makkelijk bij de tepel kan.

Ligt je lekker met je baby in je armen dan zal hij zijn mond wijd openen en een groot gedeelte van de tepelhof in zijn mond nemen. Alleen het puntje van je tepel in zijn mond nemen is lekker om te sabbelen, maar melk krijgt je baby dan niet.

Tip! Weten of je baby goed drinkt? Als je baby slik- en drinkbewegingen met zijn mondje maakt dan weet je dat het goed gaat.

Laat je baby drinken zolang hij wil.

Je baby stopt met drinken als zijn buik vol is. Probeer of je baby na het drinken uit de eerste borst een boertje wilt laten. Daarna is het tijd voor de andere borst. Net als bij de eerste borst stopt je baby vanzelf als hij genoeg heeft. Nog een boertje en klaar is Kees.

Voldoende melk?

Je lichaam vult zelf alle melk die je baby heeft gedronken weer bij. Daarom moet je je baby net zo lang laat drinken als hij wil: zo weet je lichaam namelijk precies hoeveel melk je baby nodig heeft.

Tip! Een baby die goed drinkt, beschadigt je tepel niet en zo voorkom je pijn bij het voeden. Gaat het voeden niet goed, twijfel je, wil je stoppen met voeden of heb je een andere vraag over het voeden, schakel dan hulp van een kraamverzorgster of lactatiekundige in!

Reageer op artikel:
10 tips: borstvoeding doe je zo!
Sluiten