Redactie
Redactie Kleuter 6 jun 2018

10 tips: leren zwemmen

Wil jij je kind graag helpen bij het leren zwemmen? Maar heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Lees dan onderstaande tips en oefen gezellig samen in het zwembad!

Let op: Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dwing hem dus nergens toe als hij er nog niet aan toe is. Hier kan je kind bang en onzeker van worden.

Je kind leert zwemmen in verschillende fasen. Eerst zal je kind moeten wennen aan het water, dit kun je het beste doen in het ondiepe bad. Vervolgens leren ze drijven op hun rug en daarna op de buik. Als je kind deze stappen heeft doorlopen, is hij ‘watervrij’. Hieronder volgen enkele tips om je kind te helpen bij het leren zwemmen.

1) Begin spelenderwijs

Laat je kind spelenderwijs aan het water wennen. Dit kun je doen door in het water een spelletje te spelen met de bal.

2) Onderwater gaan

Vindt je kind het leuk in het water? Laat hem dan steeds meer onderwater gaan. Eerst met zijn neus en dan met beide oren.

3) Hoeveel vingers steek ik op

 

 Als je merkt dat je kind bovenstaande tip beheerst, kun je een stapje verder gaan. Laat hem met heel zijn hoofd onderwater gaan. Oefen ook met het open houden van de ogen. Speel onderwater het spelletje: ‘hoeveel vingers steek ik op’.

4) Ga samen onderwater

Oefenen om helemaal onderwater te gaan. Vindt je kind het eng? Probeer dan samen de bodem aan te tikken.

5) Niet alleen maar zwemmen

Laat je kind spelenderwijs kennismaken met zwemmen en onder water zijn. Laat je kind van de glijbaan gaan of van de lage duikplank springen. Hij komt dan vanzelf onderwater en zal hier ook steeds meer aan wennen. Wel met zwembandjes of zwemkurken aan! 

6) Maak het uitdagend

Is je kind helemaal gewend onderwater? Maak het dan extra leuk en uitdagend. Laat je kind onderwater door een hoepel heen zwemmen of iets opduiken van de bodem.

7) Begin met drijven

Na alle onderwater activiteiten kun je gaan beginnen met het drijven. Begin altijd met het drijven op de rug en vervolgens op de buik.

8) Help met drijven

Begin met rug drijven in ondiep water. Het is belangrijk dat je kind zijn buik omhoog doet en omhoog kijkt. Als je kind deze houding moeilijk vindt, kun je hem een handje helpen. Leg je hand op de onderrug om je kind in de juiste positie te houden.

9) En dan buikdrijven

Bij het buikdrijven moet je kind als een plank op het water liggen met zijn gezicht in het water, kijkend naar de bodem. Ook de benen moeten volledig onderwater. Help je kind door hem te laten steunen aan je armen of de kant.

10) Last but not least

Houd het zwemmen leuk voor je kind. Ga er ook niet vanuit dat je kind alle stappen probleemloos doorloopt na een middagje oefenen. Dit kan best even duren. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 tips: leren zwemmen
Sluiten