10 tips om je kind positief te stimuleren in de opvoeding

Positief stimuleren is een manier van opvoeden waarbij je je kind zo min mogelijk afstraft en zoveel mogelijk motiveert in de dingen die hij juist goed doet. Met deze tips krijg je dat voor elkaar.

Natuurlijk wil je dat je kind opgroeit tot een zelfverzekerd persoon. Je kind positief stimuleren helpt hier enorm bij. Wat positief stimuleren inhoudt en waarom dit zo belangrijk is lees je hier.

10 tips voor positief stimuleren

De volgende tips helpen je een eind op weg!

1. Daag hem uit

Zorg met een boeiende omgeving voor voldoende uitdaging. Als je hem alleen maar voor de tv zet of jaren dezelfde puzzel laat doen, valt er voor je kind weinig te ontdekken. Zorg daarom voor voldoende creatieve activiteiten zoals bijvoorbeeld klei, kleurplaten, blokken en verkleedspullen.

Ook fijn, je kind is een stuk minder vervelend als hij lekker bezig is.

2. Knuffel je suf

Je kind houdt van lekker knuffelen. Ook wil hij graag horen hoe lief hij is. Door hem lekker te knuffelen staat hij zelfverzekerd in zijn schoenen. En hij wordt er heus niet verwaand van!

Tip!Wees voorzichtig met complimentjes. Geef een compliment als het écht iets toevoegt en benoem dan vooral wat je heel goed of knap vindt in plaats van alleen te zeggen: “wat goed!”.

3. Echte aandacht

Heb voldoende belangstelling voor je kind. Stop even waar je mee bezig bent en geef hem echte aandacht. Een minuutje is al genoeg. ‘O wat heb jij die blokken mooi opgestapeld!’ Op deze manier zal hij minder proberen om op een negatieve manier aandacht te krijgen.

4. Leef je in

Betreed de wereld van je kind en je snapt veel meer van zijn beleving. Waarom is iets eng, leuk of grappig? Misschien durft hij met zijn fantasievriendje wel alles of vindt je kind alles best zolang zijn knuffel er maar bij is. Als je meer van hem begrijpt, kun je hem ook op een betere manier stimuleren.

5. Houd een peptalk

Houd een peptalk voor je kind als hij dat nodig heeft. Een goede peptalk kan je kind net even dat zetje in de goede richting geven.

6. Belonen

Kleine kinderen reageren soms goed op beloningen en prijzen. Je hoeft hem echt niet te overladen met cadeaus, maar af en toe een snoepje, sticker of langer voorlezen als hij bijvoorbeeld op het potje heeft geplast, kan zijn vruchten afwerpen.

7. Keuzes, keuzes, keuzes

Geef je kind opties en laat hem lekker de hele dag kiezen. Bespreek de keuzes ook (als je tijd hebt). Het helpt je kind om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Daarnaast verklein je bij peuters in de puberteit ook nog eens de kans op het gevreesde woordje ‘nee’.

8. Geef hem ruimte

Zit niet boven op alles wat je kind doet, geef hem ruimte. Laat hem, zolang het niet gevaarlijk is, lekker alles zelf ontdekken. Zo kan hij het initiatief nemen en zelf dingen bedenken.

9. Hoge verwachtingen

Verwacht niet dat je kind perfect is. Wees realistisch en laat hem fouten maken en geef er een positieve draai aan. Hij doet het niet expres en leert er weer van.

10. Huilen mag

Laat je kind zijn emoties uiten op zijn eigen manier. Beperk je kind niet door bijvoorbeeld te zeggen dat huilen niet mag of hem te vragen waarom hij toch zo huilt.

Meer lezen over positief stimuleren in de opvoeding?

Reageer op artikel:
10 tips om je kind positief te stimuleren in de opvoeding
Sluiten