10 tips: zo eet je kind beter

Heeft jouw peuter geen zin in (gezond) eten en is de maaltijd elke keer weer een drama? Het is gelukkig maar een fase en hoort bij het opgroeien tot een persoon met een eigen willetje. Jouw kind is ook niet de enige, ongeveer de helft van alle kinderen in deze leeftijdscategorie zijn lastige eters. Om je te helpen met de maaltijd hebben wij tien tips!

Tip 1: Geef zelf het goede voorbeeld en laat je kind mee-eten aan tafel, zonder afleiding van bijvoorbeeld de televisie of de telefoon. Je kind doet jullie gedrag na en leert hier van.

Tip 2: Het goede eetgedrag van je kind kun je belonen met bijvoorbeeld een sticker, een compliment of een knuffel! Lees alles over positief stimuleren.

Tip 3: Wanneer je kind moe is of erg veel honger heeft zal hij minder goed eten. Een vaste dagindeling met een voedingsschema en vaste slaaptijden kan helpen om de maaltijden voorspoediger te laten verlopen. Je kind zal beter  eten als hij goed is uitgerust en geen honger heeft.

Tip 4: Let er op dat je vlak voor het eten geen tussendoortjes meer geeft. Ook calorierijke tussendoortjes zoals melkdranken, koek of snoep kun je beter laten staan. Zo houdt je peuter voldoende eetlust over voor gezonde voeding. 

Tip!Zo leer je je peuter om groente te laten eten!

Tip 5: Het aanleren van nieuwe smaken kost tijd. Door veel te oefenen zal je kind vanzelf een nieuwe smaak aanleren. Blijf daarom ook de voeding aanbieden die je kind in eerste instantie niet lekker vindt.

Tip 6: Een kleine portie nodigt uit tot eten. Schep daarom niet te veel op. Door je kind steeds een klein beetje te geven, krijgt hij ook de kans om zelf zijn bordje leeg te eten.

Tip 7: Laat je kind het zelf uitproberen! Geef hem de ruimte om zelf met een lepel oefenen of het eten beet te pakken. Door af en toe zijn handjes te sturen of hem zelf een hapje te geven zorg je ervoor dat hij toch voldoende binnen krijgt. Lees alles over waarom 'zelf doen' helpt om beter te eten.

Tip 8: Word niet boos als je kind zijn eten soms met zijn handjes pakt, ook al kan hij al met een lepel of vork eten. Hij zal jouw voorbeeld vanzelf volgen. Netjes met bestek eten kost tijd en kan een kind meestal pas vanaf drie of vier jaar.

Tip 9: Als je peuter niet meer eet en bijvoorbeeld speelt met zijn eten, haal dan zijn bord weg. Sluit de maaltijd wel gewoon af met een toetje. Maak je geen zorgen als je kind weinig eet, dat komt de volgende keer wel weer goed.

Tip 10: Als je kind steevast alle maaltijden weigert, richt je dan meer op de tussendoortjes. Bied lekkere en gezonde dingen aan, zoals vers fruit, rauwkost of brood. Bekijk gezonde tussendoortjes voor je peuter.

Reageer op artikel:
10 tips: zo eet je kind beter
Sluiten