Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

10 tips: zo overleef je de peuterpuberteit

Een peuter die per se op straat wil lopen in plaats van op de stoep. Die gaat krijsen als iemand anders in de buurt van z'n speelgoed komt en constant onverdeelde aandacht van jou wil. Welkom in de peuterfase! Deze tien tips helpen je er voor een groot deel doorheen.

1. Vrees plotselinge stiltes 

Het is een cliché, maar waar: als kinderen een hoop geluid maken en opeens stil zijn, maken ze snode plannetjes of voeren ze iets uit wat totaal niet mag. Let daarom goed op plotselinge stiltes. Een peuter maakt over het algemeen vrij veel geluid en als dat niet zo is, weet je al genoeg.

2. Vergrendel het toilet en de badkamer

Het toilet is in de ogen van je peuter een soort vuilnis- en speelgoedbak. Alles wat ze zien, stoppen ze erin. Met een verstopt toilet als gevolg. En wie weet zien ze net jouw telefoon liggen die ze willen bewaren op een veilig plekje…

3. Leer de regels van delen 

Delen in peutertermen: “Als ik iets wil, dan is het van mij. Waar en wanneer dan ook. Geef het nu aan mij of ik krijg een woede aanval!” Als peuters iets willen hebben, dan laten ze het idee niet meer varen. Leer ze regels die uitleggen wat delen precies inhoud en blijf deze herhalen.

4. Omarm het woord ‘nee’

Peuters zijn een expert in het nee-zeggen. Ze doen het liefst wat ze zelf willen en ze zien het niet zitten om regels van iemand anders op te volgen. Word niet gelijk boos of gefrustreerd als ze vaak nee zeggen. Het past bij hun leeftijd. Omarm het woord, want je zult het nog vaak genoeg horen.

5. Laat je niet leiden door puppyogen

Krokodillentranen, trillende lippen, peuters zijn echte acteurs en weten heel goed hoe ze hun ouders moeten aanpakken. Hoe schattig of zielig ze ook zijn, in de meeste gevallen doen ze dit alleen om hun zin te krijgen.

6. Zoek uit waar je peuter graag van houdt

Werkt je peuter niet mee of krijst hij heel de supermarkt bij elkaar? Voorkom dit door uit te zoeken waar hij of zij erg van houdt. Dit geef je dan tijdens bijvoorbeeld een woedeaanval of als je kind zich netjes moet gedragen. Het is een kleine omkoping, maar hé: je krijgt je peuter zo wel even stil. Zorg er wel voor dat je kind dit niet doorkrijgt, anders gaan ze zich expres vervelend gedragen.

7. Wees flexibel

Wat je peuter vandaag leuk of lekker vindt, vindt hij morgen verschrikkelijk. At hij vorige week nog dolgraag bananen: nu moet hij er niets van hebben. Dat is typische peuterlogica. Ga er makkelijk en flexibel mee om: het is maar een fase!

8. Neem afscheid van scherpe, breekbare spullen 

Als je ergens van houdt, wil je het dolgraag beschermen. En dit geldt niet alleen voor je peuter, maar ook voor je scherpe, breekbare spullen. De combinatie hiervan gaat niet door één deur. Bescherm je waardevolle spullen én je peuter door geen breekbare spullen in huis te zetten.

9. Koop geen Lego 

Als je ooit op een Legosteentje bent gaan staan, weet je maar al te goed waarom… (of dat opweegt tegen het speelplezier mag je zelf bepalen…)

10. Accepteer en omarm je rol als middelpunt van hun leven

Hoe vervelend peuters soms kunnen zijn, ze zien jou wel als voorbeeld. Ze trekken jouw reacties op hun acties enorm aan én nemen die reactie over. Als jij vaak scheldwoorden gebruikt of vaak verbaasde woorden als “O mijn god, wat is dat?” roept, nemen ze dat sneller over dan je denkt… En zeggen ze het op de meest slecht getimede momenten ooit.

Bron: Huffingtonpost

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 tips: zo overleef je de peuterpuberteit
Sluiten