Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 juni 2018

10 tips zwanger en huisdier

Hoe bereid je je huisdier goed voor op de komst van de baby?  Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je huisdier verandert er veel als er een baby wordt geboren Met deze tips leer je je huisdier wennen aan de nieuwe huisgenoot.

1. Gedrag afleren
Het kan zijn dat je je huisdier bepaald gedrag moet afleren, zoals op de bank liggen of rondrennen in huis. Begin op tijd met het afleren van dit gedrag. Krijgt je baby straks zijn eigen kamertje? Leer je huisdier dan ook aan dat hij daar straks niet meer mag komen. Het afleren van gedrag kost tijd. Wees daarom consequent . Belangrijk is dat je reageert op de intentie van je huisdier. Dus zie je bijvoorbeeld dat je hond op de bank wil gaan springen, reageer dan niet op het moment dat hij al op de bank ligt, maar juist op het moment dat hij wil springen.

2. Minder aandacht
Als jullie baby is geboren, gaat er natuurlijk veel aandacht en tijd naar je baby en heb je minder tijd voor je huisdier. Probeer de aandacht voor je huisdier tijdens je zwangerschap langzaam af te bouwen,. Laat je huisdier op vaste tijden uit en zorg er voor dat je elke dag een moment hebt waarin je gericht met je huisdier bezig bent. Zo krijgt hij misschien wel minder aandacht, maar verandert er niets aan de kwaliteit.

3. Betrek je huisdier bij de voorbereidingen
Het belangrijk om je huisdier  te betrekken bij de voorbereidingen voor de baby in huis, zoals het in elkaar zetten van het wiegje en het klaarmaken van het babykamertje. Laat hem meekijken tijdens deze voorbereidingen. 

4. Kattenbak verplaatsen
Voor wie een kat heeft, is het verstandig om de kattenbak uit de buurt van je baby te houden. Als de baby eenmaal gaat schuiven en kruipen, is alles speelgoed voor hem. Tip hierbij: verzet de bak niet in één keer naar een andere plaats. Schuif de bak langzaam steeds een stukje verder tot hij op de juiste plek staat. Pas op: verschoon de kattenbak als je zwanger bent nooit zelf. Dit is om besmetting met toxoplasmose te voorkomen. 

5. Laat je huisdier wennen 
Dieren zijn heel gevoelig voor geuren, laat hem daarom alvast wennen aan de komende babygeuren. Dit doe je door hem bijvoorbeeld te laten ruiken aan een volle luier als de baby er eenmaal is of aan kleding van je baby. Ook kun je babyzalf op je armen smeren zodat je huisdier alvast went aan die geur. .

6. Laat je huisdier nooit zonder toezicht bij je baby
Laat je hond of kat nooit, maar dan ook nooit, zonder toezicht bij de baby. Zelfs de braafste hond kan je baby bijten en de liefste kat kan je baby krabben bij een onverwachte beweging.

7. Laat je kind en huisdier kennis maken 
Huisdieren zijn vaak al van nature geïnteresseerd in baby’s omdat ze ‘nieuw’ zijn. Vaak voelen ze ook aan dat ze de baby moeten beschermen. Laat ze daarom rustig naar elkaar kijken en laat je huisdier ook aan je kindje ruiken zodat hij de geur voortaan kan herkennen. Houd je baby op een hoogte dat je huisdier goed kan kijken zonder dat hij hoeft te springen. 

8. Leer je kind omgaan met jullie huisdier
Als je kind wat ouder is, is het belangrijk dat je kind leert welke soort interacties bij jullie huisdier passen. Leer daarom je kindje een bal te gooien naar de hond, je hond of kat te aaien of laat hem snoepjes aan de dieren geven. 

9. Geef de rangorde aan
Het is belangrijk dat je huisdier weet wie er hoger in ‘rangorde’ staat. Je kunt je huisdier dit leren door hem op de grond te laten liggen en je baby altijd hoger te plaatsen dan het dier. Bovendien is je kind op deze manier mee veilig dan op dezelfde hoogte waar je huisdier zo bij hem kan. 

10. Gezondheid van je huisdier
Zorg ervoor dat je huisdier gezond is, en laat hem checken door de dierenarts. Een infectie of parasiet bij je dier kan een risico vormen voor jou en de baby. Toxoplasmose en Salmonella zijn voorbeelden van besmettingen die kunnen worden overgebracht van dier op mens. 

Reageer op artikel:
10 tips zwanger en huisdier
Sluiten