Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 juni 2018

10 to do’s voor je mama bent

Nee, je leven houdt echt niet op als je een kind krijgt. Integendeel. Het verandert natuurlijk wel. Dus mama’s-to-be: geniet van je leven nu het nog is zoals het is, want met een baby is lang uitslapen of een vrijpartij midden op de dag nou eenmaal geen vanzelfsprekendheid meer.

1. Seks

De komst van een kind staat echt niet gelijk aan: geen seksleven. Maar je kent de verhalen toch? De eerste maanden zul je het wellicht wat minder vaak doen. ’s Avonds ben je gevloerd, ’s morgens komt het er niet van. En áls je dan zin hebt, is het nét weer tijd voor een flesje, een slaapje of een luier. Kortom: er zijn minder momenten op een dag waarop jullie kunnen vrijen. Dus: nu je nog niks of niemand om je heen hebt waar jullie rekening mee moeten houden of door gestoord kunnen worden: lekker doen! Geniet!

2. Uitslapen

Heeft geen uitleg nodig, toch?

3. Impulsieve en spontane acties ondernemen

Je zit op een terrasje, het is gezellig en denkt: ik kan ook wel wat te eten bestellen. Doen! Nu je nog niet naar huis moet, naar een crèche hoeft te rennen of je baby moet voeden, kun je gaan waar de dag je brengt. Niks regelmaat, je ziet wel! Heerlijk.

4. Date je eigen man!

Lekker samen uit eten, dansen tot laat in de nacht. Doen, doen, doen! Die uitjes met z’n tweeën zijn straks met baby extra bijzonder. Maar je moet wel iedere keer een oppas regelen, er voor waken het niet de hele tijd over de baby te hebben, en de volgende ochtend gewoon om 7 uur sharp weer klaarstaan.

5. Genieten van je eigen lijf, niet zeuren

Je bent mooi. Na een bevalling ben je ook mooi, moeder, maar je lijf zal veranderen. Hoe dan ook. En dan kijk je terug en denk je: waarom zat ik toen zo te zeuren? Kijk nou wat een taille!

6. Midden op de dag met een boek op de bank

Of een krant. Lezen,  zo lang je wil. Voor moeders echt een Luxe. Sommigen sluiten zich tien minuten op in de WC, om even rustig te kunnen lezen…

7. Wereldreis maken, überhaupt: reizen

Met z’n tweeën, alleen of met een groep: reizen, genieten, op avontuur. Lastig met baby. Net als kamperen trouwens. Met baby in tent kan, maar is niet ideaal. De meeste ouders wijken de eerste paar jaar daarom toch uit naar een appartementje. Gaan dus!

8. Veel met vriendinnen ondernemen

Natuurlijk ga je als moeder nog steeds met je vriendinnen op stap. Maar die uitjes worden straks veel minder vanzelfsprekend. Als je borstvoeding geeft, moet het kolfapparaat mee, kun je geen/weinig alcohol drinken, moet je misschien een oppas regelen, en de volgende ochtend word je baby om 6, 7 uur gewoon weer wakker. Niks je roes uitslapen (of: maak een deal met je man)… Nu is het allemaal nog zo veel makkelijker.

9. Je huis opknappen

Wie komt er nog aan klussen toe met kleine kinderen in huis? Niemand, geloof ons. Dus op naar de bouwmarkt, sla je slag en verf die plintjes, hang dat gordijn op en vernieuw die badkamer. Als je wilt, natuurlijk… Realiseer je gewoon: nu heb je alle tijd en rust om te klussen. Daar kun je straks heel lang op wachten.

10. Je afvragen: is dit echt de man van mijn leven met wie ik kinderen wil?

Te vaak zie je stellen met jonge kinderen uit elkaar gaan. Dat wil je echt niet. Een kind is een verbintenis voor de rest van jullie leven. Zoek uit of jij en je partner op één lijn zitten wat betreft jullie kinderwens, inzet straks, taakverdeling etc. etc.

Reageer op artikel:
10 to do’s voor je mama bent
Sluiten