Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

10 vakantietips voor mama

Op vakantie gaan met kleine kinderen is heel anders dan samen in het vliegtuig ploffen, op weg naar een zonnige bestemming. Nu je mama bent, moet je met heel veel rekening houden. Hoe ga je goed voorbereid op vakantie en hoe kom je zonder kleerscheuren terug? Lees hier onze survivaltips!

1) Speelgoedtas
Of je nu met de auto, het vliegtuig of de trein gaat, zorg dat je voldoende speelgoed bij je hebt om je kindje bezig te houden. Je snapt zelf wel dat je niet met z’n grootste hobbelpaard moet gaan slepen, maar selecteer wat kleine, gevarieerde speeltjes waar je kind vaak mee speelt. Zorg ook voor wat kleine verrassingen, voor de echte moeilijke momenten. Ook handig als je tijdens je vakantie op stap gaat en je ergens lang moet wachten.

2) Voldoende verschoning
Zorg voor voldoende luiers en schone kleren voor je baby. Je weet nooit wanneer en hoe vaak je baby een volle luier zal hebben of zichzelf ondersmeert met een lekker tussendoortje. Houd voor jezelf ook iets schoons bij de hand. Je weet het maar nooit.

3) Extra flesjes en hapjes
Als je op vakantie gaat, kan het zijn dat je ergens vertraging oploopt. Op het vliegveld of in de file met de auto. Het is dan fijn als je voldoende eten en drinken bij je hebt, zodat je kind (en jijzelf) geen honger krijgen.

4) Fles water & washandje
Een fles water kan je grootste vriend worden. Niet zozeer om uit te drinken, maar om af en toe je kind en jezelf op te frissen. Na een kleverig hapje, maar ook als je iets gemorst hebt op je eigen shirt, is het fijn om dit even af te kunnen doen. Ook lekker voor verkoeling in de warmte.

5) Vliegen met je baby
Ga je vliegen met je baby? Zorg er dan voor dat je iets bij je hebt waar je kind op kan zuigen tijdens het opstijgen en het landen. Door het zuigen heeft je kind minder last van z’n oren. Denk bijvoorbeeld aan een flesje of als je kind al wat groter is een zuurstok. Ga je vliegen met je baby? Lees hier dan meer over vliegen met je baby.

6) Volg het ritme van thuis
Veel kindjes moeten wennen aan een vreemde omgeving, een ander bedje en een ander ritme. Probeer daarom tijdens de vakantie zo veel mogelijk het ritme van thuis aan te houden en neem wat vertrouwde spulletjes van hem mee, zoals zijn eigen dekentje.

7) Spelen met papa & mama
Je peuter kan zichzelf nog niet zo goed bezighouden en wil op vakantie vooral met papa en mama spelen. Maar jij wilt natuurlijk af en toe ook lekker ontspannen. Zorg daarom voor voldoende speeltjes voor je peuter. Vaak zijn ze al een tijd zoet met een schepje en emmertje in het zand.

8) Wissel elkaar af
Wissel als partners de zorg voor jullie kind af. Zo kan jij even heerlijk onbezorgd een boekje lezen in de zon en kan na een paar uurtjes je partner relaxen. Als jullie een uitstapje maken, is het verstandig om af te spreken wie jullie kind in de gaten houdt en nooit uit het oog verliest. Zorg er ook voor dat je peuter een identificatieplaatje draagt met een telefoonnummer van jullie en het vakantieadres.

9) Familie EHBO-doos
Een ongeluk zit in een klein hoekje en je kind kan zomaar een pleister of verband nodig hebben. Zorg er daarom voor dat je een EHBO-doos bij de hand hebt. Een pincet is ook handig voor eventuele splinters. Daarnaast is het wijs om meer dan voldoende medicijnen mee te nemen, mocht je kind deze gebruiken. Maar denk ook aan je gewone huisapotheek met o.a. paracetamol, neusspray, een middel tegen insectensteken etc.

10) Heb geen hoge verwachtingen
Het lijkt logisch, maar als je met kinderen op vakantie gaat, is het echt belangrijk dat je geen hoge verwachtingen hebt. De reis duurt vaak veel langer dan gepland, de accommodatie kan tegenvallen en als klap op de vuurpijl kan je peuter zeuren als ooit tevoren. Verwacht daarom niet te veel, dan valt het ook niet tegen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 vakantietips voor mama
Sluiten