Redactie
Redactie Baby 2 mei 2019

De eerste 1000 dagen: waarom deze zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind

Als er één ding is dat kinderen snel kunnen, dan is het wel groeien. Soms zelfs iets té snel als het aan ons ligt. Al is het maar goed dat onze kleintjes niet altijd klein blijven, want groeien betekent dat je kindje het goed doet. En Nutricia kan daar een steentje aan bijdragen. 

Zeker in het begin van zijn leven is het belangrijk dat je kindje flink groeit. Niet alleen elk orgaan, maar ook het immuunsysteem maakt een enorme spurt tijdens de eerste 1000 dagen. En dat begint al tijdens de zwangerschap.

De eerste 1000 dagen

Van de bevruchting tot het moment dat je kindje twee kaarsjes mag uitblazen op zijn of haar verjaardag gaat het proces van groeien als een razende. De hersenen, het spijsverteringssysteem en alle organen maken tijdens deze periode de grootste stappen. Zo neemt de lengte van je baby toe met wel 50% en wordt je baby tot wel vier keer (!) zwaarder.

Om goed te kunnen groeien heeft je kindje natuurlijk de allerbeste voeding nodig. Behalve slapen is dat immers de belangrijkste factor in het maken van een goede start. Daarbij komt Nutricia om de hoek kijken. Al jaren doet Nutricia onderzoek met borstvoeding in de hoofdrol. Want de allerbeste voeding is immers borstvoeding. Hoe Nutricia dat doet? Dat begint allemaal in het Nutricia Research Center waar ze moedermelk als inspiratie voor hun onderzoek gebruiken.

Nutricia Research Center

Dat Nutricia transparant is over wat ze doen aan onderzoeken, blijkt wel uit het feit dat wij als redactie onlangs een kijkje in de keuken kregen. Letterlijk, want de deuren van het lab in Utrecht waren geopend zodat we met eigen ogen konden zien hoe Nutricia onderzoek doet.

nutricia

Zo is één van hun meest recente ontdekkingen de unieke mix van prebiotische vezels. Die dienen als voeding voor goede bacteriën. Nu denk je misschien: maar bacteriën moet je toch niet willen voor je baby? Nou, dat ligt anders als het gaat om goede bacteriën. En daarmee bedoelen we bacteriën die bijdragen aan een gezond darmmicrobioom.

Ontwikkeling van je baby

De darmpjes van je kind zijn ontzettend belangrijk. Als het darmmicrobioom goed in balans is, kan dat ervoor zorgen dat het immuunsysteem van je baby goed ontwikkelt. Iets wat heel belangrijk is in de strijd tegen ziektekiemen. Zeker op de lange termijn naarmate je kindje ouder wordt en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Nutricia doet verschillende onderzoeken naar de effecten op het darmmicrobioom. Een lastig woord, maar dat is eigenlijk het geheel van alle micro-organismen in de darmen. Deze stimuleren namelijk onder andere de groei van goede bacteriën. Het darmmicrobioom is daarnaast ook goed voor

  • De bescherming tegen schadelijke micro-organismen
  • Productie van vitamines
  • De vertering van onder andere vezels
  • De communicatie tussen darmen en hersenen
  • Het energiemetabolisme
  • De signalen voor de ontwikkeling en functie van het immuunsysteem.

Moedermelk

Om het darmmicrobioom goed te kunnen ontwikkelen, heeft je baby borstvoeding nodig. Dat zit namelijk vol met de juiste voedingsstoffen die een positieve bijdrage leveren. Iets dat als een pijl boven water staat en waar Nutricia zich ook achter schaart, is het belangrijke nut van moedermelk. In moedermelk zitten namelijk miljoenen componenten die het beste zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van je baby.

Daarom doet Nutricia ook veel onderzoek naar waar moedermelk precies uit bestaat. Moedermelk is immers Nutricia’s grootste inspiratiebron. De onderzoeken die zij doen zijn dan ook ontzettend belangrijk. Het Human Milk Research Centrum van Nutricia heeft zelfs al meer dan 40 jaar ervaring op dit gebied.

Een heel team aan onderzoekers doet dagelijks allerlei testen. Zo is er bijvoorbeeld een speciale machine aanwezig die het spijsverteringsstelsel van de mens nabootst en vind je in het Nutricia Research Center zelfs een kleine fabriek waarin ze hun babyvoeding aan grondige testen onderwerpen.

nutricia

Van zwangerschap tot de eerste hapjes

Als er één ding duidelijk is geworden aan ons bezoek aan het Nutricia Research Center is het wel dat een goede ontwikkeling van je kindje al begint tijdens de zwangerschap. Dat wisten we natuurlijk al, maar als moeder kun je ook hieraan bijdragen wanneer je kindje is geboren en opgroeit.

En het is fijn te weten dat Nutricia hier aan mee kan helpen als dat nodig is. Want behalve op je eigen moederlijke instinct kun je ook vertrouwen op hun jarenlange onderzoek en ervaring.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De eerste 1000 dagen: waarom deze zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind
Sluiten