Redactie
Redactie Gezin nieuws 8 jun 2018

10x wat jij je kind niet zal vertellen, maar o zo waar is

Een kind opvoeden is zwaar. Maar alles, echt alles, is het zó waard. En daarom neem je veel pittige aspecten van het moederschap met liefde voor lief, waar je je kind later vast nooit iets over vertelt… 

Gebroken nachten en onzekerheid vormen nu misschien jouw dagelijkse struggle van het ouderschap. Maar later besef je je dat je het allemaal zo weer over zult doen.

Wat je je kind vast nooit zal vertellen…

1. ‘Je hebt me vaak aan het huilen gemaakt’

Toen ik ontdekte dat ik zwanger was. Toen ik jou op de wereld zette. Toen ik je voor het eerst vasthield. Ik huilde van geluk. Ik huilde van angst. Ik huilde omdat ik zo veel om je geef, jouw verdriet én jouw geluk met je deel. Of je je dat nu realiseerde of niet.

2. ‘Je deed me pijn’

Toen je aan mijn haar trok. Toen je met je vlijmscherpe, moeilijk te knippen nageltjes in mijn huid sneed. Toen je beet terwijl ik je borstvoeding gaf. Toen je mijn ribben een opdonder gaf toen je in mijn buik zat. Toen je mijn lichaam gigantische pijn liet ervaren, om jou op de wereld te zetten.

3. ‘Ik was altijd bang’

Vanaf het moment dat je verwekt was, heb ik alles gedaan om je te beschermen. Ik hield mijn hart vast als het buurmeisje je vast wilde houden, bij je eerste stapjes en als je ziek was. Ik bleef wakker tot je weer veilig thuis was, en stond vroeg op om je uit te zwaaien als je naar school ging.

4. ‘Ik wilde dat laatste stukje taart’

Maar toen ik er jou naar zag verlangen, kón ik niet anders dan het aan jou geven. Jouw geluk, is mijn geluk. Altijd geweest, zal altijd zo zijn.

5. ‘Ik heb fouten gemaakt als moeder’

Niemand is zo streng voor me als ikzelf. En als het op jou aankomt, ben ik nog het meest kritisch. Ik wilde de perfecte moeder zijn en niks verkeerd doen, maar ik ben ook maar een mens en maakte dus wél fouten. Fouten die ik mezelf nog niet vergeven heb, en graag recht zou willen zetten, maar dat kan niet. Ik heb gedaan wat ik kon.

6. ‘Ik keek naar je als je sliep’

Al die gebroken nachten en tevergeefse pogingen om jou in slaap te sussen… Pfoe. Maar als je dan eindelijk in slaap viel, vergat ik mijn vermoeidheid compleet voor eventjes. Ik staarde simpelweg naar jou. Je perfecte gezichtje. Door mijn moeie ogen heen.

7. ‘Ik droeg je veel langer dan negen maanden lang’

Je wilde zo graag gedragen worden. En dat deed ik dus ook. Tijdens het schoonmaken, tijdens het eten, terwijl jij sliep. Mijn armen werden moe en mijn rug ging pijn doen, maar ik hield je vast. Omdat jij dat wilde, je veilig voelde in mijn armen.

8. ‘Iedere keer dat jij huilde, brak mijn hart’ 

Ik vond jouw gehuil het meest hartverscheurende om te horen en te zien. Ik deed  er alles aan om je te troosten. En als dat niet lukte, brak mijn hart in miljoenen stukjes.

9. ‘Ik zette – en zet – jou altijd op de eerste plaats’

Ja, soms skipte ik het eten, douchen of slapen. Jouw belang gaat altijd voor mijn belang. Daar was ik de hele dag mee bezig en aan het eind van de dag had ik geen energie meer over… Om de volgende dag weer precies hetzelfde te doen.

10. ‘Ik zou alles zo weer overdoen’

Moeder zijn is het zwaarste dat ik ooit heb gedaan. Ik heb gehuild, gefaald, gewerkt en geleerd. Maar ondanks alle pijn, verdriet, gebroken nachten en vreselijk vroege ochtenden, zou ik alles zo weer overdoen. Dat ben jij waard.

Hear, hear?

Bron: brightside.me

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
10x wat jij je kind niet zal vertellen, maar o zo waar is
Sluiten