Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

10x wat niemand je vertelt over je newborn

Je hebt ieder boek gelezen wat er is, alle cursussen gevolgd die er zijn en dus ben je hélemaal voorbereid op de komst van je baby. Maar surprise, deze dingen heb je nergens gelezen en heeft niemand je verteld. Tien keer keer wat je écht niet wist over je newborn.

1. Juich niet te vroeg

Je bent bevallen, je baby slaapt wel 18 tot 20 uur per dag en die paar keer dat jij ’s nachts je bed uit moet zijn prima te doen. Is dit nou wat iedereen zo zwaar vindt? Maar dan… als je baby een aantal weekjes thuis is, begint the real thing. Misschien ben jij één van de gelukkige van wie de baby al snel lekker doorslaapt, maar de kans is groot dat de gebroken nachten je nu op beginnen te breken. En niet alleen ’s nachts ook overdag houd je baby je flink bezig. Even douchen, even de was opvouwen, een boodschap doen of even naar de WC? Je baby is nu de baas en bepaalt volledig het ritme van jouw dag. En dat is soms best even omschakelen.

2. Aan de borst

Op de televisie ziet het er altijd zo makkelijk uit… een baby die uit de borst drinkt. In werkelijkheid duurt het soms best even voordat het voeden lekker loopt. En dat dat voor wat tranen en frustratie zorgt, is heel begrijpelijk. Want hoe leg je goed aan en wat vind je een lekkere houding? Om maar niet te spreken over tepelkloven, spruw en stuwing! Gelukkig heb je meestal na een week of wat een lekker ritme gevonden en gaat het voeden al stukken makkelijker dan in die eerste paar dagen.

3. Breath in and breath out

Hang jij ook wel eens boven de wieg om te horen of je baby nog wel ademt. Bij een baby die net geboren is, hapert de ademhaling soms nog wat. Zo kan het gebeuren dat je een seconde of tien niets hoort en dat de ademhaling vervolgens in een heel hoog tempo wordt voortgezet. In het hoofdje van je baby lopen de signalen van de hersenen naar de longen nog niet helemaal vloeiend en dat zorgt voor deze verstoorde ademhaling.

4. Speentjesleed

Nog zoiets wat altijd zo vanzelf lijkt te gaan. Een baby die huilt, hop een speentje erin en de baby is stil. Kon niemand je vertellen dat het zuigen aan een speen best heel lastig is voor een baby die net geboren is? Dat die speen dus cónstant uit zijn mondje wipt en jij dus telkens weer dat speentje terug moet stoppen in zijn mond. Of wat dacht je van je pink? Nooit geweten dat je pink uren dienst kan doen als speen en dat jij dus geen kant op kan.

5. Puistjes

En jij dacht dat pubers alleen last hebben van acné? Nee hoor, ook een baby kan helemaal onder de pukkeltjes zitten…ja, baby acné dus. Deze pukkeltjes ontstaan door de hormonen die de baby van jou heeft gekregen en die nu zijn lichaam verlaten. Gelukkig zijn de pukkeltjes na een paar weken weer verdwenen.

6. Plas en poep

Dat kleine baby jongetjes plassen zodra je de luier verwisselt daar valt nog wel mee te leven. Wat misschien wel even schrikken is – bij zowel jongens als meisjes – is de spuitpoep van je baby. Ja, je hoort het goed. SPUITpoep, poep die dus letterlijk zó je gordijnen in spuit. Enige voorzichtigheid is dus wel geboden als je een luier verschoont. Oh en dat poepen is sowieso wel een dingetje. Want vooral baby’s die borstvoeding krijgen kunnen zomaar een dag of wat niet poepen. Dat hoeft dus niet altijd heel ernstig te zijn. Heeft je baby wél last van verstopping dan helpt het nog wel eens om zijn anus zachtjes te masseren met wat slaolie. En dacht je dat dat alles was? Het kan ook zo maar gebeuren dat je baby zich letterlijk helemaal onder poept. Van billen tot nek dus wel te verstaan, En dat gebeurt niet één keer, maar soms wel vijf keer op één dag!

7. Blokkeer je creditcard

Nu je baby er eindelijk is, ga je natuurlijk helemaal los met shoppen. Dat er zóveel aanbod was, dat had je nooit kunnen bedenken. Maar wees voorzichtig, want voor je het weet spendeer je een heel maandsalaris aan leuke kleertjes en schoenen.

8. Slippery when wet

Heerlijk badderen met je kleintje, maar hoe kon jij weten dat hij superglad wordt in zo’n bad met badolie. Je bent vast niet de eerste bij wie het angstzweet uitbreekt als de baby uit bad moet. Want hoe krijg je zo’n glad aaltje zonder ongelukken in zijn handdoek?

9. Wakker van een kuchje

Een kuchje, een diepe zucht, een hoofd dat draait of een voetje dat schopt. Wat het ook is, van ieder geluidje wordt je tegenwoordig wakker.

10. Ik mis je

Je baby is zo ontzettend lief. Nooit gedacht dat – zelfs als hij in dezelfde kamer slaapt – je zijn zachte huidje en zijn lieve gezichtje zó kon missen!

Bron: mom.me

Reageer op artikel:
10x wat niemand je vertelt over je newborn
Sluiten