11x dit gebeurt er met je lichaam ná je zwangerschap

Redactie 7 jun 2018 Mama nieuws

Wanneer je een kindje krijgt, weet je dat je lichaam na de zwangerschap er vaak heel anders uit gaat zien. Striae, een minder strakke huid, de eerste paar dagen een dikke luier… Check! Toch zijn er nog veel meer lichamelijke én mentale effecten die je lichaam meemaakt na het dragen van een baby.

Zo kunnen deze 11 punten ook voorkomen na jouw zwangerschap. 

1. Je wordt mentaal één met je kind

Na je zwangerschap bouw je een sterke, speciale band op met je kindje. Dat is niet zomaar een band: je weet precies wat er aan de hand is met je baby. Zet jullie in gescheiden kamers en je voelt in de meeste gevallen precies aan wanneer er iets aan de hand is met je kind.

2. Je emoties nemen het over

Nee, dan hebben we het niet over het feit dat je je de ene keer een supermom voelt en de andere keer heel down voelt. Na je bevalling ga je de wereld heel anders zien: je bent nu de beschermer van je kind. Voor hem doe je álles, koste wat het kost! En daar komen de nodige emoties bij… Nieuws over een kind dat zijn ouders is kwijtgeraakt in de supermarkt, bijvoorbeeld? Jij begint er spontaan om te huilen!

3. Je ervaart een hoop pijn

Een zwangerschap is vermoeiend. Een bevalling is zwaar. Maar daar houdt het niet bij op: veel vrouwen scheuren tijdens de bevalling uit. En niet zo’n beetje ook… De kans is dus groot dat je dit nog een poos gaat voelen. Dit geldt niet alleen voor een natuurlijke bevalling: als je een keizersnede hebt gehad, snijden ze, yep, je buikspieren door. Daar ben je na je bevalling ook nog een tijdje zoet mee…

4. Je borsten zullen lekken

Hoor je jouw eigen baby of andere baby’s in de beurt huilen? Be prepared… Je melkproductie wordt namelijk gestimuleerd en dat betekent dat je, als je geen voorzorgsmaatregelen neemt, twee heel opvallende plekken creëert… Wij hebben je gewaarschuwd! 

5. Je kent geen schaamte meer

Wanneer je bevallen bent, kan je de hele wereld aan! Zeg nou zelf, niks is erger dan het zicht dat je artsen te zien krijgen tijdens een bevalling. Plus het feit dat de kans bestaat dat je boodschap nummer twee doet tijdens de bevalling, doe jij voortaan je benen zonder problemen wijd bij de gynaecoloog. Het ergste heb je gehad, right?

6. Je schoenmaat verandert

Opgezwollen voeten zijn de normaalste zaken wanneer je zwanger bent. Wist je dat je voeten ook ná je zwangerschap veranderen? De extra druk die op je voeten komt te staan, zorgen ervoor dat je vlakkere voeten krijgt. Een goede reden om jezelf na de bevalling te verwennen met nieuwe schoenen…

7. Je hebt nog een tijdje rugpijn

Tijdens je zwangerschap zal je vrij vaak last krijgen van je rug: je draagt tenslotte een hoop extra gewicht. Kijk er echter niet gek van op dat dit ná de bevalling nog een tijdje kan blijven. Het kan een poos duren voordat je rugspieren weer normaal gaan werken en je weer in dezelfde houding als voor de bevalling staat.

8. Je blaas is niet meer zo sterk als voorheen

Niezen, lachen, schrikken… Waar je voorheen nergens zorgen om maakte, kijk je nu wel uit. Tijdens je zwangerschap drukt de baby op je blaas, waardoor deze zwakker wordt. Na je bevalling duurt het een tijd voordat deze weer helemaal z’n normale sterkte heeft. TENA Lady it is. 

9. Je hoort in alles gehuil

Spelende kinderen op het schoolplein, de deurbel, een winkelkarretje… Zeker in het begin blijf je het gehuil van je kleintje horen. Overal, waar je ook maar naartoe gaat!

10. Je haar kan uitvallen…

Wist je dat er wordt gezegd dat je haar tijdens de zwangerschap dikker en langer zal zijn én blijven? Helaas, dat nieuws moeten we naar het rijk der fabeltjes sturen. Je haar kan misschien wel dik zijn tijdens je zwangerschap, maar door de hormonen die na je bevalling vrijkomen, wordt je haar juist dunner en kan het zelfs uitvallen.

11. … Maar terugroeien op nieuwe plekken

Ja, je leest het goed! Tijdens je zwangerschap krijg je door de extra hormonen haar op plekken waar je dat liever niét wil hebben. Zo zijn je borst, buik, rug, onderlip en zelfs je kin goede voorbeelden van plekjes waar je nieuwe lichaamsbeharing krijgt. Geen zorgen, dit zal na je zwangerschap langzamerhand verminderen.

Bron: HealthyWay 

Reageer op artikel:
11x dit gebeurt er met je lichaam ná je zwangerschap
Sluiten