Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

12 lessen die je als kind leert, maar als moeder vergeet

Je wil je kind jouw béste levenslessen meegeven. Maar volg jij die lessen zélf eigenlijk wel op? 

Don't grow up, it's a trap luidt een bekende uitdrukking. Maar hé, je lokt je kind echt niet in de val als je hem of haar de volgende adviezen op het hart drukt…

1. Vertrouw op je intuïtie

Al van jongs af aan stuurt je gevoel je in een duidelijke richting. Maar als je ouder wordt, zul je je hier vaker tegen verzetten. Omdat iemand je ompraat of druk op je uitoefent, bijvoorbeeld. Blijf luisteren naar wat je gevoel je zegt! 

2. Neem risico's, maar wees je bewust van de gevolgen 

In een soort bubbel leven is stabiel en veilig, maar geen lol aan, toch? Live a little. Durf in het diepe te springen en houd daarbij in je achterhoofd dat je eens op je snuffert zult gaan. Niks mis mee.

3. Laat niemand je vertellen dat je iets niet kunt 

Wat jij wilt doen, zou totaal los moeten staan van hoe anderen over jou denken. Toch laten we ons al van kinds af aan beïnvloeden door 'hoe het heurt' volgens de maatschappij: dat bepaalde dingen alleen weggelegd zijn voor mannen, rijke lui of populaire mensen, bijvoorbeeld. Maar jij, en echt alleen jij, beslist over wat je wel en niet kunt proberen.

4. Wees niet bang voor een gebroken hart 

De kans zit er dik in dat je liefdesverdriet krijgt. Of dat nou komt door een vriendje of vriendinnetje dat je dumpt, of een huisdier dat overlijdt. Maar laat dit geen reden zijn om je in je schulp terug te trekken en mensen – of huisdieren – af te stoten, uit angst om opnieuw gekwets te worden en verdriet te hebben. Daar is liefde veel te fijn voor! 

5. Houd van je lichaam

Ben je niet blij met je lijf, of wil je het lichaam dat iemand anders heeft? Get over it. Je zult er je hele leven mee moeten doen, dus behandel je lichaam met respect. Eet gezond, dan groeit het zoals het moet! 

6. Van je fouten leren is beter dan slim zijn 

Aangeboren talent is top, maar niet nódig. Met toewijding en hard werken schop je het veel verder in het leven. De keren dat je miskleunt, krijg je juist meer de kans om je te ontwikkelen dan wanneer je het in één keer goed doet. 

7. Meer dan je best kun je niet doen 

Wil iets maar niet lukken, hoe goed je ook je best doet? Accepteer dat dan. Leg je bij het verlies neer en probeer het als je wilt gewoon nog een keer. 

8. De wereld verandert je – als jij dat toelaat 

Oorlog, hongersnood, haat, geweld… nee, de wereld is niet altijd even mooi. Maar jij hebt zelf in de hand hoe je hiermee omgaat. Laat jij bijvoorbeeld een pestkop jou bang en boos maken, of verlaag jij je niet tot zijn niveau en houd je in gedachten dat de wereld ook mooi kan zijn? 

9. Geef het toe als je fout zit 

Lastig om je gekrenkte ego zo bloot te geven, maar door simpelweg 'sorry' te zeggen kun je wonderen verrichten en schade herstellen. Hét advies voor bij ruzies.  

10. Huilen is geen teken van zwakte 

Integendeel! Je emoties onderdrukken pakt vaak juist slecht uit. Net als opkroppen. Moet je huilen? Gooi die sluizen lekker open. Let it go… 

11. Tijd heelt de meeste wonden 

Helpt een goed potje huilen niet? Houd dan in gedachten dat het tijd kan kosten om over iets heen te komen of ergens mee te leren dealen. Geduld dus! 

12. Neem jezelf en anderen niet te serieus 

En laat zowel kritiek als complimenten je niet te veel beïnvloeden. Niet iedereen zal je behandelen zoals je behandeld verdiend te worden. En hoe belangrijk je ook bent, de wereld draait niet alleen om jou. Die van je moeder en vader misschien wel, maar zij zijn de enige uitzondering! 

Bron: Popsugar

Reageer op artikel:
12 lessen die je als kind leert, maar als moeder vergeet
Sluiten