Redactie
Redactie Gezondheid 12 jul 2018

De eerste zwangerschapsverschijnselen

Ben ik zwanger? Het eerste wat je misschien denkt als je bijvoorbeeld regelmatig misselijk bent. Wij zetten de eerste symptomen van een zwangerschap voor je op een rij. Toch kan alleen een zwangerschapstest bevestigen of je écht zwanger bent.

Nog voor je menstruatie uitblijft, kun je namelijk al verschillen opmerken.

1. Vermoeidheid

Is slaap je beste vriend? In de eerste weken van je zwangerschap, kun je namelijk flink moe zijn. Snurken in de trein. Tukken in de bios. Dit komt doordat het hormoon progesteron toeneemt en je lichaam daaraan moet wennen. Maar eh, pas op dat je baas je niet in ziet dommelen…

2. Veel plassen

Zijn retourtjes wc voor jou haast de helft van je dagbesteding? Vaak naar de wc moeten, komt vooral voor als je zes weken zwanger bent en daarna. Je baarmoeder met je mini-me erin groeit, en zorgt zo voor een grotere druk op je blaas. Ook wordt door het veranderen van je hormonale huishouding meer bloed door je nieren gepomt, waardoor er meer urine wordt geproduceerd en je blaas sneller vol zit. Ons advies: houd je plas niet te lang op! Hoe vervelend ook, pee you must.

3. Smaakverandering

Bekend met de term cravings? Mamma mia, die zal je misschien flink krijgen als je zwanger bent. Behoorden brownies voorheen nog tot jouw favoriete snacks, nu moet je daar niets van hebben en zwicht je voor een kom slagroom met augurken (cliché, we know). En lustte je champignons niet? Grote kans dat je er nu wél van gaat kwijlen. Dit soort eetbuien en smaakveranderingen kunnen vooral plaatsvinden vanaf dat je twee weken zwanger bent. Maar geef niet te veel toe aan die schranspartijen: een te grote gewichtstoename is niet goed voor jou en je baby en een zwangerschap smeekt om gezond eten!

4. Misselijkheid

Ugh, leuk, zo'n schranspartij. Maar word je vervolgens kotsmisselijk, op welk moment van de dag dan ook? Misselijk zijn en overgeven is een van de bekende en duidelijkste zwangerschapssymptomen en vindt vooral plaats als je tussen de twee en acht weken zwanger bent. We noemen het ochtendmisselijkheid, maar kan je 's middags, 's avonds en 's nachts net zo beroerd maken. Waarom je misselijk wordt als je zwanger bent? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is de verandering in hormonen een oorzaak. Het HCG-hormoon dat aangemaakt wordt als je zwanger bent, heeft namelijk invloed op de spijsvertering. Maar goed, al deze info zal je een worst wezen als je boven de toiletpot hangt.

Tip: Citroen tegen zwangerschapsmisselijkheid

5. Brandend maagzuur

Om misselijk van te wórden: brandend maagzuur. Helaas een van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. De spier tussen de maag en de slokdarm verslapt als je zwanger bent, waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen. Gelukkig kun je hier, meer dan tegen misselijkheid, iets tegen doen. Vet voedsel, frisdrank en uien vermijden, bijvoorbeeld. Lees hier nog meer adviezen over brandend maagzuur. 

6. Gevoelige of grotere borsten

Zodra je zwanger bent, bereiden je borsten zich voor op het geven van borstvoeding. Hierdoor kun je last krijgen van gevoelige borsten. Ook kunnen ze groter worden (score!) of tintelen. Dit komt door de extra aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron. Je borsten kunnen daarbij zwaar aanvoelen en zichtbare aderen krijgen. Je tepels onspringen de dans ook niet: ze kunnen pijnlijk aanvoelen en gaan jeuken.

Tip: Dit kun je doen bij gevoelige borsten

7. Stemmingswisselingen

Het ene moment schaterlach je om een goede grap, het andere moment biggelen de tranen over je wangen bij een reclame over baby's. En nog een ander moment ben je woest over een keukenrol die op is. Yep: je hormoonspiegel is helemaal in de war en daardoor schommel je ook enorm in emoties. Niet leuk voor jou en je omgeving, maar het doel heiligt de middelen, zullen we maar zeggen…

8. Pijn in je onderbuik

Je baarmoeder zet uit als je zwanger bent. De banden waarmee je baarmoeder aan je bekken vastzit, worden hierdoor opgerekt. En dat kun je voelen. In het begin van je zwangerschap uit zich dat in steken in je onderbuik en je kunt last krijgen van bekkeninstabiliteit, tijdens en na de zwangerschap.

9. Opgeblazen gevoel in je buik

Wat meer gasvorming (lees: scheetjes) dan normaal en het idee dat je onderbuik er wat opgezet uitziet: dit herken je misschien wel van als je ongesteld bent. Maar heb je deze verschijnselen ook als je niet aan het menstrueren bent? Pregnancy alert! Of nou ja, alert… De kans bestaat dan dat het opgeblazen gevoel veroorzaakt wordt doordat je zwanger bent. Je houdt dan namelijk meer vocht vast en je darmen werken niet zo snel meer. Met een langzamer werkende darm, heb je meer last van gasvorming en dus een wat gezwollen buik. 

10. Duizeligheid

Ben je af en toe dizzy? Zulke duizeligheidsaanvallen kunnen door verschillende zaken komen, zoals bloedarmoede en een lage bloeddruk of bloedsuikerspiegel. Deze kunnen allemaal het gevolg zijn van zwangerschap. Je lichaam maakt als je zwanger bent meer dan 1 liter bloed aan voor de ontwikkeling en groei van de placenta. Daarbij heeft je baby ook nog eens ijzer nodig voor de aanmaak van zijn eigen bloed. En waar blijft het bloed voor mama? Juist: als je zwanger bent, moet je het verlies aan ijzer compenseren door bijvoorbeeld vitamine B12 te slikken. En het vooral bij de verloskundige te melden, als je last hebt van duizeligheidsaanvallen.  

Tip: Wat als je zwanger bent en een te hoge bloeddruk hebt?

11. Meer vaginale afscheiding

Als je zwanger bent, kun je dat ook terugzien in je slip. Je afscheiding verandert namelijk vaak meteen nadat je zwanger bent geworden. De hoeveelheid neemt toe en het kan in het begin wat dikker zijn of van kleur veranderen. Dit komt doordat je lichaam moet wennen aan de zwangerschap. Maak je je zorgen over de afscheiding die je hebt? Ga dan naar de huisarts!

12. Innestelingsbloeding

Bloed dat buiten je menstruatie om uit je vagina komt, baart je natuurlijk zorgen. Maar dit kán weleens goed nieuws betekenen: misschien heeft er zich een eicel in de baarmoederwand genesteld! Dit gebeurt ongeveer 6 tot 12 dagen na de conceptie en kan een rozeachtig of bruinige bloeding veroorzaken, samen met een beetje buikkramp. Maak je je er zorgen om? Altijd een retourtje naar de huisarts maken.

Tips:

Reageer op artikel:
De eerste zwangerschapsverschijnselen
Sluiten