Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Zwanger 29 apr 2019

12x Dit wil iedere vrouw dat haar partner zegt tijdens de zwangerschap

Wat wil je eigenlijk het allerliefst van je partner horen wanneer je zwanger bent? Twaalf vrouwen geven een mooie inkijkje van wat er zo’n beetje globaal door alle hoofden van ons mommy’s to be spookt. Deze zinnen werken oogstrelend voor elke zwangere vrouw.

1. ‘Je ziet er niet mooi uit, je bent gewoon mooi.’

‘Tijdens de zwangerschap zijn de dagen op één hand te tellen dat je je mooi voelt. Ik weet dat ik er niet mooi uitzie. Ik voel me ook niet mooi. Dus je kunt me niks wijsmaken. Ik wilde niet dat mijn man zich in allerlei bochten moest wringen terwijl ik al duidelijk doorkreeg dat ik er op de meeste dagen uitzag als een opgeblazen walvis. Misschien ligt dit aan mij, maar het hoe je eruit ziet heeft een hele letterlijke betekenis. Het is dan moeilijk om te geloven dat iemand je er oprecht mooi uit vindt zien als er een zichtbare lijn van zweet op de plek van je bekken te zien is op je zwangerschapsjeans. Als mijn man in plaats daarvan zegt dat ik mooi ben zoals ik ben, dan omvat dat alles en is het een stuk geloofwaardiger.’ – Hallie, 37

2. ‘Je kunt dit!’

‘Omdat er zoveel momenten waren waarop ik het gevoel had dat ik het niet kon. Ik denk niet dat mannen echt begrijpen hoezeer we niet weten wat we doen. Dit geldt vooral bij de eerste zwangerschap, we doen maar wat. Toen ik zwanger was van mijn eerste zoon, was ik elke dag bang dat ik iets verkeerd zou doen. Nu ik erop terugkijk, weet ik vrij zeker dat ik vast wel een keer iets fout heb gedaan. Mijn man was geweldig, maar het zou mijn zelfvertrouwen enorm geholpen als hij – echt alleen hij en niet iemand anders – tegen me zou zeggen dat ik het kon. Ik zou het dan geloven.’ – Aubrey, 38

3. ‘Ik heb je favoriete badjas gewassen.’

‘Toen ik zwanger was had ik een favoriete badjas die ik altijd droeg. En ik was degene die die badjas altijd waste. Door mijn zwangerschap herinnerde ik mij weer de momenten waarop mijn moeder mijn favoriete handdoek of dekentje waste. Ze gaf het dan aan me als het net lekker warm uit de droger kwam. Het is iets kleins maar het zou zoveel voor me betekenen als dat ook gebeurde met de badjas. Mijn man kan natuurlijk nooit geweten hebben dat ik daarnaar verlangde want ik vertelde het niet. En eerlijk gezegd stond ik er pas echt bij stil na de geboorte van onze dochter. Maar als ik erop terug kijk zou dat echt fijn zijn geweest, vooral op de zware dagen.’ – Mary, 35

LEES OOK: Dit zijn de 14 vervelendste dingen die mensen tegen zwangere vrouwen zeggen

4. ‘Je hoeft me niet te zeggen wat er mis is, ik begrijp het.’

‘Als je zwanger bent is er al snel iets mis. Je kunt honger hebben. Je kunt je walgelijk voelen. Je kunt twijfelen of je wel een goede moeder zult zijn. Dan voelt de vraag ‘Wat is er mis?’ zo beladen. Er is geen simpel antwoord. En om wel op een simpel antwoord te komen, zet mij enorm onder druk. Mijn man denkt graag in problemen oplossen. ‘Heb je honger? Oké dan maak ik wat te eten voor je.’ ‘Heb je het koud? Hier heb je lekker warme sokken.’ Maar probeer liever gewoon te accepteren dat zwanger zijn soms ruk is en dat er niks is wat daaraan gedaan kan worden. Als het op te lossen valt, is dat geweldig. Zo niet, steun me dan daarin en dan wachten we samen af tot het gevoel voorbijgaat. – Angela, 36

5. ‘Ik ga nu meteen eten voor je halen.’

‘Als een zwangere vrouw zegt dat ze honger heeft, dan bedoelt ze dat ze nu direct eten wil hebben. Als ik tijdens een autorit tegen mijn man zei dat ik honger had, wilde ik binnen vijf tot tien minuten eten hebben. Dit gebeurde natuurlijk niet altijd. Soms werd hij afgeleid of deed hij er z’n best om een eettentje te vinden waar we allebei tevreden mee zouden zijn. Ondertussen voelde ik me dan hongerig en hopeloos. Eten staat op de tweede plek van noodverzoeningen als je zwanger bent, het eerste is zuurstof. Zorg dus dat je zsm voor eten zorgt, niemand vindt een zwangere vrouw leuk als ze chagrijnig is van de honger.’ – Theresa, 42

6. ‘Ik ga vanavond geen alcohol drinken.’

‘Als je zwanger bent, kun je geen alcohol drinken. Zelfs een glas wijn met vriendinnen is not done. Het voelde daardoor altijd eenzaam om naar een feestje of uit eten te gaan als je de enige bent die niet drinkt. Mijn werd nooit stomdronken, maar hij dronk wel altijd een glaasje uit gezelligheid. Dan zat ik daar met een glas water. Het was ook niet een issue, maar wel iets waarvan ik fijn support had gewild, snap je? Zo van: ‘We staan er samen in en zodra het erop zit, proosten we samen.’ – Tia, 33

LEES OOK: 10x niet tegen new moms zeggen!

7. ‘Ik begrijp dat het door de zwangerschap komt.’

‘Ik had graag gehoord dat mijn man de hele zwangerschap als hij en ik samen tegen de gekte die de hormonen veroorzaakten. Nu voelde het vaak als dat ik zelf tegen de gekte vocht, terwijl hij zich als slachtoffer gedroeg. We zijn gewoon niet onszelf tijdens de zwangerschap. We worden een soort monsters die geleid worden door gierende hormonen. Het is het waard voor het ouderschap. Maar ik had graag gezien dat mijn man wat meer begrip had getoond op de momenten dat ik me door de gierende hormonen als de Excorcist gedroeg.’ – Heather, 40

8. ‘Je zal je wel vermoeid voelen.’

‘Ja absoluut, bedankt dat je het opmerkt! Soms willen we gewoon erkenning krijgen voor hoeveel moeite de zwangerschap eigenlijk kost. Het is heel veel werk, zowel op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Dus om te horen dat mijn man aan me merkt dat ik nauwelijks nog op mijn benen kan staan is zo belangrijk. Mannen doen veel om ons te ondersteunen tijdens de zwangerschap. Maar vrouwen verleggen de grenzen van wat het menselijk lichaam aankan. Het krijgt van binnenuit zoveel te verduren. Een beetje erkenning omdat je negen maanden lang een mensje in je draagt mag dan wel.’ – Kirsten, 34

9. ‘Ik ben hartstikke enthousiast!’

‘Soms vroeg ik me echt af of mijn man er wel zin in had. Hij leek bang. Hij kwam over alsof hij het te druk had. En hij maakte ook een geïrriteerde indruk. Het waren gewoon heel veel elementen die bijdroegen aan zenuwen en stress. Ik vroeg hem: ‘Heb je er zin in om papa te worden?’ En dan stelde hij me gerust dat hij er echt zin in had. Maar soms leek het eerder alsof hij het zei omdat het zo hoorde, snap je? Ik had liever dat ik het vaker spontaan van hem hoorde. Dan had ik zeker het gevoel gehad dat we er samen instonden en alle neuzen dezelfde kant op wezen.’ – Rebecca, 30

10. ‘Je hebt alle slaap nodig die je kunt krijgen.’

‘Mijn vriend gaf me nooit het gevoel dat ik lui was. Ik sliep namelijk heel veel tijdens de zwangerschap. Maar tegelijkertijd gaf hij me ook niet het gevoel dat ik mij niet lui moest voelen. Ik had dat gevoel zelf namelijk wel. Dus het zou fijn zijn als hij iets zo zeggen als: ‘Natuurlijk ben je niet lui. De baby en jij hebben ontzettend veel rust nodig!’ Ik voelde me echt schuldig op dagen dat ik niet mijn bed uit kon komen. Een paar bemoedigende zouden heel fijn zijn geweest.’ – Addie, 37

11. ‘Ik kan me er niks bij voorstellen.’

Opgezwollen voeten, om de tien minuten moeten plassen en cravings hebben naar de meest walgelijke voedselcombinaties. Ik denk niet dat mannen – in ieder geval niet de mijne – zich er iets bij voorstellen. Als mijn man op een bepaald moment had gezegd: ‘Schat ik kan me er helemaal niks bij voorstellen, bij wat jij nu meemaakt.’ dan had ik mij minder raar gevoeld. Dan had ik bevestiging dat het inderdaad niet allemaal heel normaal was. Dan had ik me stuk normaler gevoeld op de dagjes uit wanneer ik drie keer achter elkaar terug naar de wc moest en de avonden waarop ik augurken gedipt in kaassaus opat.’ – Lisa, 43

12. ‘Het spijt me.’

‘Soms kon ik mijn man wel wat aandoen omdat hij me zwanger had gemaakt. Ik maak natuurlijk een grapje. Vooral tijdens de bevalling, toen de pijn ondraaglijk werd, dacht ik: ‘Jij hebt mij dit aangedaan!’ Waarschijnlijk heb ik dat toen ook uitgeschreeuwd. En zei hij toen ook sorry. Het is niet een heel serieus verzoek, maar eigenlijk meer een wens dat er meer erkenning is voor het feit dat wij vrouwen toch een hoop moeten doorstaan.’ – Erin, 39

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Reageer op artikel:
12x Dit wil iedere vrouw dat haar partner zegt tijdens de zwangerschap
Sluiten