13 tips die alle kersverse moeders wel kunnen gebruiken

Als je als new mom net om de hoek komt kijken, weet je nog niet precies wat je te wachten staat. Maar gelukkig valt er veel te leren van ervaren moeders die je al voor zijn gegaan. Volgens Buzzfeed is het daarom hoog tijd voor een paar goede adviezen van doorgewinterde moeders.

Zit je er klaar voor? Komen ze!

1.Borst of fles: it’s all good!

Als je van plan bent om borstvoeding te geven, voel je dan geen slechte moeder als het niet meteen lukt – of helemaal niet lukt. En als je van plan bent om je baby de fles te geven, ook dan ben je een goede moeder. Wat je ook kiest, het enige dat telt is dat je baby wordt gevoed. Einde verhaal.

2. Stapels wasgoed

Als je moeder bent geworden, stapelt het wasgoed zich in een rap tempo op. Wees voorbereid op bergen wasgoed en een wasmachine die overuren maakt.

3. Zorg voor genoeg slaap

Terwijl je baby slaapt, zou jij in principe prima het huis kunnen schoonmaken. Maar als je net moeder bent geworden en gebroken nachten aan de orde van de dag zijn, gebruik de slaapjes van je baby dan als tijd voor jezelf.

Slaap of rust wat uit wanneer je baby slaapt. Zo lang je huis niet een enorme vuilnisbelt verandert, is het nog allemaal dik in orde. Het maakt nu écht niet uit of de wasmand uitpuilt of het hele aanrecht volstaat met afwas. Je kunt die dingen ook opruimen als je baby wakker is, door ‘m bijvoorbeeld mee te dragen in een draagzak. Voor jezelf zorgen is zó belangrijk.

4. Check de temperatuur

Wanneer je baby blijft huilen en je niet weet wat er aan de hand is, check dan eens of je baby het niet te warm of te koud heeft.

5. Vertrouw op je instinct

Vertrouw op je instinct. Je kunt honderden boeken lezen en tientallen klasjes volgen, maar je moederinstinct laat je zelden in de steek. Relax! Je wereld is veranderd.Geef jezelf de tijd en verwacht niet meteen het perfecte. Negeer alle horrorverhalen van andere moeders. Welkom in de wereld waar voorlopig niet alles meer om jou draait, maar om de kleine.

6. Neem genoeg foto’s

Maak overal foto’s van! De jaren vliegen voorbij (écht, je gaat nog terug verlangen naar de babyfase!) en jij bent dan maar al te blij dat je foto’s hebt genomen van de schattige momenten dat je baby aan het slapen was.

Voor later: 8 foto’s die je vast wil leggen op de geboortedag van je baby

7. Niet iedere dag is even leuk

Probeer geen supermama te zijn. Er komen dagen aan waar het lijkt alsof er een tornado door je huis heeft geraasd en dat je te moe bent om het op te ruimen. Er zullen dagen zijn dat je baby blijft huilen. Dit betekent niet dat je iets verkeerd doet – soms is het gewoon zoals het is.

8. Niet iedereen voelt meteen liefde

Geen paniek als je je niet direct verbonden voelt met je baby. Neem de tijd om je kind te leren kennen en dan komt het met de liefde echt wel goed!

9. Speel geen ‘wie-is-het-meest-uitgeput’-spelletje

Soms erger je je enorm aan je partner. Terwijl hij vredig ligt te slapen, zit jij midden in de nacht te strugglen met de baby. Je wilt ‘m soms het liefst een dreun in z’n gezicht verkopen. Ja, dat is wat een slaaptekort met een mens doet. Probeer het in het perspectief te zien en mopper niet wanneer je partner thuis komt en zegt dat hij onwijs moe is. Maak er geen ‘Wie is het meest uitgeput’-spel van, niemand wint.

Slapen als je net een baby hebt: 8 slaaptips voor kersverse moeders

10. Zorg voor jezelf

Ken je de veiligheidsinstructie in het vliegtuig? Die van: zet eerst uw eigen zuurstofmasker op voordat je anderen kan helpen. Jouw belangrijkste taak als ouder is om ervoor te zorgen dat jouw kind veilig is. Maar je baby is niet veilig als jij uitgeput, uitgehongerd of depressief bent. Het devies: zorg goed voor jezelf.

11. Het is niet voor altijd

Alles is tijdelijk. Hoe vaak hoor je niet dat de tijd zo snel gaat. Zullen we een geheimpje verklappen: het is echt zo. Hetzelfde geldt voor doorkomende tandjes, slapeloze nachten en darmkrampjes. Het is niet voor altijd, dus maak er het beste van!

12. Iedere baby is anders

Omdat iets bij de ene moeder wel werkt, betekent dat nog niet dat dit ook voor jouw baby werkt. Als kerverse moeder gaat het om uitproberen en het maken van fouten. Je leert je kind steeds beter kennen en zal dus ook steeds beter weten wat het beste werkt voor jouw baby.

13. Schaam je niet voor je lichaam

Tijdens je zwangerschap en na de bevalling verandert je lichaam. Negeer postnatale foto’s van BN’ers. Onthoud: álle moeders hebben een ander lichaam.

Mom hacks! Deze 5 tips gaan je leven zoveel makkelijker maken als moeder van een newborn

Buzzfeed

Reageer op artikel:
13 tips die alle kersverse moeders wel kunnen gebruiken
Sluiten