Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

14x je bange kind kalmeren

Als ouders wil je je kind beschermen tegen angstige momenten. Maar ieder kind heeft het weleens moeilijk en is bang of angstig. Daarom hieronder veertien geruststellende dingen, die je tegen je kind kunt zeggen om hem te kalmeren. 

1. Je bent veilig
Het is fijn als iemand zegt dat je veilig bent, zeker als het iemand is waarvan je veel houdt en die je vertrouwt. Herhaal daarom een paar keer tegen je kind dat hij veilig is. Herhaling zorgt ervoor dat hij zal kalmeren. 

2. Kun je het tekenen?
Je kind zijn angsten laten tekenen en kleuren helpt hem zijn gevoelens te uiten als hij er niet over kan praten. 

3. Laten we doen alsof we een reusachtige ballon opblazen.
Als je je kind vraagt rustig te ademen midden in een paniekaanval, wil dit vaak niet lukken. Probeer het daarom op een andere manier. Doe alsof je een ballon opblaast, maak er dan grappige en piepende geluiden bij. Drie keer diep ademen en uitblazen helpt daadwerkelijk je kind rustig te krijgen. 

4. Zeg mij na: ik kan dit!
“Ik kan dit”, tien keer op verschillende manieren herhalen helpt om de muur af te breken en je kind het vertrouwen te geven dat hij nodig heeft. 

5. Wat denk je dat er kan gebeuren?
Als je kind spanning heeft of bang is voor een bepaald moment, laat hem denken aan wat er kan gebeuren en hoe het zal aflopen. Angst veroorzaakt een kortzichtige visie.

6. We plaatsen je zorgen even op de plank, terwijl we een rondje door het park wandelen. Daarna praten we er verder over. 
Angsten tijdelijk opzij zetten en iets leuks doen, kan helpen om angsten en zorgen in een ander perspectief te zien. 

7. Laten we er samen naar kijken
Soms is het goed om angsten te ontdekken en je kind er vragen over te laten stellen. Kennis is macht. En bovendien is het ‘samen doen’ voor je kind fijn. Zo weet hij dat hij er niet alleen voor staat.

8. Soms ben ik ook bang/nerveus. Dat is niet leuk, maar heel normaal.
Empathie helpt vrijwel altijd. Als je kind wat ouder is, kan het zelfs leiden tot een gesprek over hoe jij over je angsten heen bent gekomen.
 
9. Ik ben trots op je!
Soms moet je kind gewoon horen dat wat er ook gebeurt, je trots op hem bent! De ongerustheid die bij kinderen namelijk vaak speelt is prestatieangst tegenover hun ouders. 

10. Hoe kan ik helpen?
Laat je kind uitleggen hoe hij denkt uit deze situatie te komen en hoe jij daarbij kunt helpen.

11. Dit gevoel gaat voorbij
Als een kind nerveus, bang of ongerust is, zal hij het gevoel hebben dat dat nooit meer weggaat. Herinner hem er daarom aan dat dit gevoel vanzelf verdwijnt. 

12. Ik snap dat het moeilijk is
Geef toe dat het een lastige situatie is. Maak er geen grapje van. Hierdoor toon je respect voor je kind en voelt hij zich begrepen. 

13. Je bent zo dapper!
Laat weten dat je vindt dat je kind goed met de situatie kan omgaan. 

14. Kun je je de vorige keer herinneren?
Door je kind te herinneren aan een eerder behaald succes zal hij worden aanmoedigd en de huidige situatie onder controle houden. 

Bron: Huffington Post

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
14x je bange kind kalmeren
Sluiten