Merel Schut
Merel Schut Opvoeden 30 apr 2021

15 leuke spelletjes met een dreumes van 12 maanden

Ben je op zoek naar leuke babyspelletjes voor je baby van twaalf maanden? We tippen vijftien spelletjes die jij kunt doen met je dreumes. Voor de meeste van deze leuke spelletjes heb je geen eens speelgoed nodig!

1. Kiekeboe

Dit babyspelletje kun je eindeloos variëren want je kleintje zal er elke keer weer om schateren. Je slaat je handen voor je ogen en doet ze weer open met een gek gezicht. Je zult zien dat je zoon of dochter je voorbeeld snel zal volgen. Als vanzelf zal hij of zij zich verschuilen achter een placemat of een hoekje gordijn, om mama te verrassen.

2. Voorlezen

Een kindje van een jaar oud kan al een heel eind met je meekletsen tijdens het voorlezen. Met een interactief boekje kun je samen plaatjes aanwijzen en geluiden nadoen. Opa en Oma Pluis van Dick Bruna doet het op deze leeftijd goed, net een boek uit de serie over Gonnie het Gansje van Olivier Dunrea.

3. Houten puzzels

Rond een jaar kun je beginnen met houten puzzels, waarin je dreumes vormen leert herkennen. Aangezien je kleintje ook in de fase zit dat hij/zij van alles in de mond stopt, is het handig daar rekening mee te houden. Kies dus voor houten puzzels en check even welke verf/lak er is gebruikt. Met deze zogeheten nopjespuzzels zijn vijf tot tien puzzelstukjes voor een babyspelletje al genoeg.

4. Dozen

De simpelste der babyspelletjes: een kartonnen doos. Je kleintje zal een hoop pret beleven van zoiets eenvoudigs. Ze kunnen erin kruipen, zich verstoppen en het als decor voor speelavonturen gebruiken. Easy does it!

5. Badderen

Lekker spetteren in water is heerlijk voor dreumesen. In de zomer is het een perfecte activiteit in de tuin; een babybadje staat garant voor uren waterpret. Als je thuis een bad hebt, kan je kind in de winter ook lekker opwarmen en spelen.

6. (Selfmade) sambaballen

Alles wat geluid maakt is voor eenjarigen fascinerend. Sambaballen zijn daarom een perfect cadeau. Je kunt het ook eenvoudig houden en een lege waterfles vullen met rijst of pasta (met dank aan Babyology). Misschien komt er wel een muzikant in je dreumes naar boven.

7. Bubbels

De magie van bellen blazen zal voor open monden zorgen onder eenjarigen. Ook in bad kun je op die manier met zeepsop uit de voeten. Mocht je een flesje bellenblaas kopen, berg het dan goed op als je het zelf hebt gebruikt om je kleintje te betoveren. Als je even niet oplet gieten ze namelijk de inhoud zo naar binnen.

8. Bouw een fort

Ga in huis aan de slag met dekens en bouw samen een klein fort in de woonkamer. Je kleintje vindt het heerlijk om zich hier terug te trekken om leuke spelletjes te doen, een boekje te lezen of weg te doezelen.

9. Samen tellen

Ken je Graaf Tel nog, uit Sesamstraat? Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het leren tellen. Tel samen met je kleintje alles wat jullie zien; boeken, speelgoed of mensen. Of zoek online een filmpje van Graaf Tel en tel al zingend samen mee.

10. Spelen met een bal

Alles wat rolt, is interessant. Koop een pluche bal en rol die eens door de woonkamer. Wedden dat je kleintje erachter aan hobbelt? Frommel anders gewoon een krant tot een bal; succes gegarandeerd.

11. Poppen en knuffels

Baby’s van twaalf maanden zullen meer belangstelling krijgen voor poppen en knuffels. Je zult zien dat je kind zich als een moeder ontfermt over een pluche vriendje. Met een pop of knuffel kan je dreumes zelf eenvoudige babypelletjes doen als doktertje spelen of een theekransje nadoen.

12. Buitenspelen

Zandbakken en speeltuinen zijn perfecte speelplaatsen voor je dreumes. Je kunt samen taartjes maken van zand, of zandkoekjes! Ook in het bos kan lekker gespeeld worden. Het is namelijk een handige plek voor babyspelletjes zoals verstoppertje, kiekeboe of tikkertje. Verwacht hier natuurlijk nog niet te veel van want gemiddelde kinderen lopen rond achttien maanden zelfstandig.

13. Kleien en verven

Een dreumes zal het heerlijk vinden om de boel eens lekker vies te maken met vingerverf of klei. Je hebt klei, krijt en verf die geschikt is voor deze leeftijd vanaf twaalf maanden, onder andere omdat ze de helft in hun mond zullen stoppen. Schuilt er een kleine Picasso in je zoon of dochter?

14. Samen dansen

Zet de muziek aan en maak samen wat danspasjes door de kamer. Balans is voor een baby van twaalf maanden nog lastig dus houd de handjes van je kleintje vast of houd elkaar vast met een sjaal. Dans en lach, trek gekke bekken, zing mee.

15. Gekke bekken trekken

Je dreumes komt in een fase waarin hij of zij anderen gaat nadoen. Haal alles uit je mimiek door gekke gezichten te trekken. Je zult zien dat je kindje je binnen mum van tijd nadoet.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Reageer op artikel:
15 leuke spelletjes met een dreumes van 12 maanden
Sluiten