Redactie
Redactie Lifestyle 8 jun 2018

15x waardevolle levenslessen

Gaat er bij jou ook veel kostbare tijd verloren aan spijt, piekeren, angst en schuldgevoelens? Dat is zonde, want er zijn veel belangrijkere dingen in het leven waar je veel beter je energie in kan steken!

Sinds je moeder bent, is leven enorm veranderd. Niet alleen omdat je moet zorgen voor je kind, maar ook omdat je veel minder tijd hebt voor jezelf. In combinatie met een slaaptekort, het huishouden, je relatie en die enorme to-do list die altijd maar in je hoofd zit, vergeet je soms waar het écht om gaat. 

1. We leven in het nu

Wacht niet op die éne gebeurtenis die je gelukkig maakt en waardoor alles anders zal zijn.…Dit is het, we leven nu. Probeer daarom van het ‘nu’  te houden en je krijgt een heerlijke rust.

2. Angst belemmert je

Over het algemeen – natuurlijk zijn er uitzonderingen – beperkt angst je alleen maar. Zeker als moeder breekt het angstzweet je geregeld uit. Maar als je er goed over nadenkt dan gebeurt waar je ban gvoor bent meestal niet. Daarnaast zorgt angst er niet voor dat de kans of het risico minder wordt.

3. Relaties zijn van belang

Het leven gaat niet om geld, macht, of invloed. Veel belangrijker is hoe jij je voelt bij anderen en vooral: het gevoel dat jij hen geeft. Zet jezelf, je kinderen, je partner en al die andere mensen van wie je houdt dus op de eerste plaats.

4. Plezier wordt onderschat

Wil je kind een gek dansje met je doen en heb jij daar helemaal geen zin in? Probeer het gewoon eens wanthoe vaak per dag heb jij nou écht plezier? Het leven is maar kort, geniet ervan, probeer de dingen niet serieuzer te maken dan nodig is en zorg zo nu en dan voor een flinke dosis lol!

5. Je mag falen

Eigenlijk kan je falen juist zien als bewijs dat je iets probeert. Niet durven falen zorgt daarentegen juist voor stilstand. Probeer te accepteren dat falen nou eenmaal bij het leven hoort, leer ervan als dat aan de orde is en ga gewoon weer verder.

6. Koester vriendschappen

Uit het oog is niet uit het hart. Zie je door alle drukte je vrienden momenteel wat minder vaak. Blijf je vriendschappen toch koesteren en behandel vriendschappen als goud: ze zijn het allemaal waard!

7. Ervaringen belangrijker dan spullen

De mooie herinneringen en het plezier gaan je hele leven lang nog mee. Als je dus moet kiezen tussen een gezinsvakantie of een auto: Altijd die vakantie kiezen!

8. Woede is nutteloos

Is je kind vervelend en kun je hem wel achter het behang plakken? Probeer niet in woede uit te barsten. Misschien dat je je na afloop van een woedeuitbarsting twee minuten goed voelt, maar daarna begint de ellende pas in de vorm van spijt, stress en gepieker. Probeer daarom om jezelf gezonde manieren aan te leren om je te uiten.

9. Ode aan kwetsbaarheid

Door juist hardop te zeggen dat je iets niet weet, dat je overdonderd bent, of dat je even tijd nodig hebt, wordt je gelukkiger. Echt je bent geen slechte moeder als je niet alles kan. Het is mensenlijk en uiteindelijk maakt je completer en gelukkiger als je toelaat dat je niet alles onder controle hebt.

10. Passie maakt het leven mooi

Probeer uit te vinden waar jouw hart ligt en bouw daar een leven omheen. Wanneer je iets doet met heel je hart wordt elke dag een feestje!

11. Het leven is veranderlijk

Het leven blijft niet altijd hetzelfde. In zowel positieve als negatieve zin: de tijd doet zijn werk echt wel.

12. Neem risico’s

Probeer af en toe risico’s in het leven te nemen, het zal namelijk je leven verrijken. Doe het gewoon! Neem een nieuwe baan, nieuw haar, of jaag een droom na: je zult zien dat je er mentaal sterker van wordt.

13. Gedachten zijn maar gedachten

Dagelijks schieten er zo onzettend veel gedachten door je hoofd waar je echt niet allemaal naar hoeft te luisteren. Gedachten zijn ook helemaal geen realiteit, totdat je ze toelaat. Maar waarom zou je? Laat de gedachten maar gewoon komen, maar vooral ook weer lekker gaan.

14. Zorg eerst voor jezelf

Je kent toch dat vliegtuigmetafoor? Je moet eerst je eigen zuurstofmaskertje opzetten, voordat je je kinderen kan helpen? Deze metafoor geldt ook in de werkelijkheid. Pas als je zelf lekker in je vel zit en genoeg energie hebt, kan je anderen helpen.

15. Vertrouw op je intuïtie

Botst jouw intuïtie ook vaak met je gedachten? Probeer naar je gevoel te luisteren. Jouw intuïtie is namelijk gebaseerd op eerdere ervaringen en inzichten, dus dat gevoel is vaak helemaal nog niet zo gek.

Bron: Mynd.nu

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
15x waardevolle levenslessen
Sluiten