29 tips voor new moms
Als nieuwbakken moeder is het soms bést moeilijk om te weten of je alles wel goed doet. Maar hé, onthoud dan dat niet alles perfect hoeft te gaan! Af en toe gaat het anders dan je had gedacht en vaak komt alles weer op z'n pootjes terecht. Maak het jezelf niet té moeilijk!
Om het je juist wat makkelijker te maken: 32 gouden tips van ouders en deskundigen over het moederschap. Van 'good to know' tot grappige suggesties:
1. Jij bent het grote voorbeeld
Ben jij chagrijnig, dan heeft je kind ook de neiging om te gaan lopen mokken. Maar ben jij in een goede bui, dan is je kind ook eerder vrolijk. Want ja: kinderen kopiëren jouw gedrag nu eenmaal.
2. Het leven is in het hier en nu
Maak je geen zorgen meer over die ellenlange to-do-lijstjes — de was doen, luiers kopen, het huis opruimen — en leer om in het hier en nu te zijn met je baby. Geniet van die bijzondere momenten samen.
3. Peuters zijn nu eenmaal rare eters
Jep: peuters houden er rare eetgewoonten op na. Dus zorg voor variatie en raak niet in paniek als hij niet wil eten. Ze eten vanzelf wanneer ze honger hebben.
4. Lekker vroeg naar bed
Niet alleen krijgt je kind genoeg slaap, zo heb jij ook tijd om je batterij even weer op te laden.
5. Je mag 'nee' zeggen
Het is soms best lastig om 'nee' te zeggen, maar als jij 'nee' durft te zeggen en ook bij dat standpunt blijft, accepteert je kind je 'nee' ook sneller. Dus voorkom dat je elke keer als jullie in de supermarkt een kind aan je been hebt hangen dat een ijsje wil en zeg 'nee' en houd het daar ook bij. Even doorbijten, maar uiteindelijk ben je blij dat je voet bij stuk hebt gehouden.
6. Maak jullie eigen tradities
Creëer tradities die alleen voor jullie gezin zijn. Hang de avond voor een verjaardag het huis vol ballonnen, maak een gek geluidje wanneer jullie samen in de lift staan of verzin een dansje dat alleen jullie kennen. Gegarandeerd dat je kind hier leuke herinneringen aan overhoudt!
7. Ziek kind? Wees voorbereid
Zo hoef je niet ineens de deur uit te rennen als de nood aan de man is; terwijl je kind je juist op dát moment nodig heeft. Dus zorg voor een mini voorraad hoestsiroop, appelsap of vitamin water (om de vochtbalans op peil te brengen na overgeven) en kinderaspirines.
8. Zorg voor een waardevol team om je heen
Een team van mensen om je heen die eerlijk hun mening geven als jij erom vraagt, maar ook hun mond kunnen houden als je niets vraagt. Mensen die alles uit hun handen laten vallen om jou en je gezin uit de brand te helpen. Houdt van ze, omarm ze en bedank ze zo vaak je maar kunt voor hun liefde en support. Zij zijn je vangnet.
9. Jij hoeft niet altijd de regie in handen te hebben
Ook je moeder, je zus of je beste vriendin kunnen én willen best eens bijspringen. Zo ontwikkelen ook zij een goede band met je kind en kun jij even op adem komen.
10. Praten over geld
Hoe jong je kind ook is, je kunt hem al veel leren over geld. Bijvoorbeeld in de supermarkt, waarom je kaas in de bonus koopt en niet zomaar de lekkerste uitzoekt. Of waarom mama wacht met het kopen van die prachtige tas tot de sale. Zo leert je kind al op vroege leeftijd over de waarde van geld.
11. Samen lezen
Niet alleen héél gezellig, maar ook nog eens goed voor de creatieve ontwikkeling en het inlevingsvermogen van je kind.
12. Ga rustig om met grote veranderingen
Heeft je kind een nieuw bed? Een nieuwe drinkbeker? Laat je kind eerst eens spelen met die nieuwe beker, of ga eerst eens samen in het nieuwe bed liggen om een boekje te lezen. Op deze manier raakt je kind vertrouwd met deze nieuwe spullen en zal hij zich op z'n gemak gaan voelen. Hierna is dat nieuwe bed of die nieuwe beker lang zo'n heftige overgang meer.
13. Help je baby om zelf in slaap te vallen
Creëer een bedtijdroutine: geef voeding, doe je baby in bad, lees een verhaaltje voor of zing een slaapliedje en knuffel nog even. Leg dan je baby in z'n wiegje. Zo leert je hij dat het tijd is om dan te gaan slapen en gaat het zelf inslapen steeds makkelijker. En zo hoef jij niet elke keer te wiegen tot je baby in slaap valt.
14. Leer om op je eigen instinct te vertrouwen
Stiekem heeft dat onderbuikgevoel vaak gelijk. Je kind is ziek en al kun je niet precies zeggen wat er aan de hand is… Jij voelt of er een dokter nodig is of niet. Dus vertrouw op dat onderbuikgevoel.
15. Zeg 'sorry'
Zat je zelf flink fout met je gedrag? Geef dit gewoon eerlijk toe en zeg sorry. Zo leert je kind dat het oké is om fouten te maken, zo lang je het maar toe durft te geven en sorry zegt.
16. Ook jij kunt een time-out gebruiken
Als je boos bent, reageer je meestal niet heel tactvol op je kind. Maar waarom zou je direct moeten reageren. Geef jezelf even wat ademruimte en kom er op terug.
17. Bereid je goed voor
Ga nooit de deur uit zonder schone kleertjes als je jonge kinderen hebt. You know why…
18. Vaker je telefoon wegleggen
Tijd met je kind doorbrengen is vaak belangrijker dan al die appjes en mailtjes; die kunnen best even wachten. Ze hebben namelijk dondersgoed door wanneer jij afdwaalt…
19. Lekker naar buiten
Ga lekker naar buiten om even samen rond te rennen of de natuur te bewonderen. Gezond, leerzaam en even een momentje voor jullie samen.
20. Gek doen
Het leven is al snel super serieus, maar probeer dit af en toe los te laten. Lach samen, trek gekke bekken of ren elkaar achterna door het huis.
21. Ga lopen
Laat de auto lekker staan en ga gezellig lopen. Zo hebben jullie even een momentje samen om te kletsen en het is een stuk gezonder.
22. Je hoeft geen vriend te zijn, maar een ouder
Het is zo nu en dan onvermijdelijk dat je kinderen een hekel aan je hebben. So be it. Je weet dat ze van je houden en soms moet jij iets doen dat ze niet leuk vinden voor hun eigen bestwil. That's the job…
23. Wiskunde leuk maken
Vraag je kind welke mueslidoos het grootste is, tel de appels en sinaasappels als je ze in je winkelmandje legt en wijs je kind op de ronde klok. Als je ze al jong met getallen en verschillende vormen kennis laat maken, zijn hun wiskundeskills straks al een stuk beter ontwikkeld.
24. Blijf bij je eigen regels
Maar zorg er wel voor dat deze eerlijk en haalbaar zijn.
25. Doe een dansje
Zet een muziekje op en dans door de woonkamer. Let maar op: voor je het weet hebben jullie allemaal weer een grote lach op je gezicht!
26. Geeft antwoord op alle 'waaróóóms'
We snappen dat dit vaak makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar jonge kinderen zijn nieuwsgierig naar alles dat er in de wereld gebeurt en dankzij die nieuwsgierigheid leren ze. Stop jij met het beantwoorden van de 'waaroms', dan stopt je kind waarschijnijk met verwonderen.
27. Vergeet niet om een back-up van foto's en video's te maken
Stel dat al die bijzonder herinneringen verloren gaan… Je moet er toch niet aan denken.
28. Leer je kinderen om anderen te begroeten
Je kunt namelijk maar één keer een eerste indruk maken. Leer ze om oogcontact te maken, te lachen en hoi te zeggen. En ook hier geldt: voorbeeld doet volgen…
29. Laat je liefde zien
En dat kun je niet vaak genoeg doen! Laat je kind zo vaak en veel mogelijk weten hoe gek je op hem bent en hoe speciaal hij of zij voor je is!
Bron: Parents.com