3 fijne recepten voor moeders die borstvoeding geven

Borstvoeding geven heeft veel voordelen, maar soms is het ook een uitdaging. Als het aankomt op jouw eigen voeding bijvoorbeeld. Als borstvoedende moeder heb je extra behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, maar is het beter om sommige ingrediënten juist weer te vermijden. Ingewikkeld! Daarom geven wij je drie gezonde recepten waarop je altijd kunt terugvallen.

1. Artisjokken voor magnesium en ijzer

Als je borstvoeding geeft heb je extra magnesium en ijzer nodig en laten artisjokken daar nou vol mee zitten. Probeer daarom eens dit heerlijke recept. Je kunt het eventueel nog combineren met zoete aardappels. Deze bevatten namelijk ook ijzer én ze zouden bovendien volgens sommigen de melkproductie verhogen!

Ingrediënten

  • Sap van een citroen
  • 4 artisjokken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • Fijngesneden peterselie naar smaak

Vul een kom met een liter water en roer er het citroensap erdoor. Verwijder de stelen, de grove buitenblaadjes en het ‘hooi’ van de artisjokken en leg ze direct in het water. Week ze 15 minuten, laat ze uitlekken en snijd ze in dunne partjes.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de artisjokken op laag vuur 15 minuten; roer en keer ze af en toe. Verhit ondertussen de oven tot 190 °C.

Haal de pan van het vuur. Schep de artisjokken in een ovenschaal en besprenkel ze met wat extra olie. Bestrooi ze met de kaas en peterselie en voeg wat zout en peper toe. Zet ze 10 minuten in de oven en dien het gerecht direct op.

2. Pompoensoep voor ijzer

Een andere groentesoort die veel ijzer bevat en die je goed kunt eten tijdens de borstvoeding is pompoen. Deze zitten namelijk boordevol ijzer. Bovendien kun je een pompoensoep makkelijk van te voren maken en opnieuw verwarmen. Handig voor de lunch de volgende dag!

Ingrediënten

  • 500 gram pompoen, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 500 ml groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • Peper en zout

Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit wat olijfolie in een grote pan. Doe de gesnipperde ui en knoflook in de pan en laat dit een paar minuutjes aanfruiten. Voeg dan de pompoen toe en bak een paar minuten mee. Vervolgens schenk je de bouillon erbij en kook je de groenten in zo’n 20 minuten zacht en gaar. Zet het vuur uit. Voeg de kokosmelk toe en pureer het geheel met de staafmixer. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Je kunt aan deze soep ook nog wortel toevoegen voor extra vitaminen.

3. Eieren voor proteïne

Ook voldoende proteïne (ofwel eiwitten) binnenkrijgen is belangrijk als je borstvoeding geeft. Deze groenteomelet bevat een flinke dosis eiwitten en vitaminen zodat je er weer even tegenaan kunt. Lekker als lunch, maar in combinatie met bijvoorbeeld zilvervliesrijst ook heerlijk als avondmaaltijd.

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 200 gram roerbakgroente
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout
  • 3 eetlepels halfvolle melk

Klop de eieren met de melk door elkaar en voeg wat peper en zout toe. Verwarm de olie in een koekenpan en bak vervolgens de roerbakgroente 5 minuten. Voeg daarna het eiermengsel toe en laat een paar minuten bakken. Keer vervolgens de omelet en bak hem nog eens een paar minuten.

Lees ook: 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
3 fijne recepten voor moeders die borstvoeding geven
Sluiten