Redactie
Redactie Dreumes 7 jun 2018

3 tips tegen slaapproblemen

‘Slaapproblemen’ staat in de top 5 van opvoedproblemen. Als mama heb je dus een grote kans dat je te maken krijgt met gebroken avonden & nachten. Hoe ga je hiermee om? En is er een oplossing voor? De Opvoeddesk geeft advies! 

Tip 1: Zelfstandig in slaap vallen. Leer je kind om zelf in slaap te vallen. Valt je kind bij jou op schoot in slaap of bij jou in bed en sluip je uit de kamer dan ben je opeens verdwenen als hij wakker wordt.

Tip 2: Jouw stem als geruststelling. Neem het bedritueel of een verhaaltje op. Speel dit af als je de kamer uitgaat. Op deze manier hoort je kind je nog wel, maar ben je fysiek niet meer aanwezig.

Tip 3: Voor de 100e keer… “Voor mijn gevoel ga ik ’s avonds wel honderd keer terug om te troosten. Het wordt alleen maar erger!” Houd een ‘slaapdagboekje’ bij. Wanneer begint het tegensputteren, hoe lang duurt het voordat je kind in slaap valt, rond welke tijd word je kind wakker, wat doet hij of zij dan (huilt, uit bed komen etc.) en wat is je reactie hierop (troosten, knuffel, optillen, fles, boos worden). Bekijk hier de 8 meest voorkomende slaapproblemen »

Bel voor persoonlijk advies naar de Opvoeddesk 035 695 7020. Met een ‘slaapdagboekje’ krijgen wij direct een goed beeld van de situatie.

6x Wist je dat… 

  • Twee weken slecht slapen gelijk staat aan 6 glazen alcohol per dag.
  • Kinderen er gemiddeld een kwartier over doen om in slaap te vallen.
  • 1 op de 6 ouders ’s nachts 2 keer of vaker wakker worden.
  • Slaapproblemen bij baby’s en peuters veel voorkomen (15-30%). Huilen en roepen is het meest voorkomende probleem.
  • Slapen uit verschillende fasen (REM en non-REM slaap) bestaat. In de overgang van de ene naar de andere fase is de kans op kort wakker worden groter.
  • Kinderen die regelmatig slecht slapen door oververmoeidheid juist moeizamer in slaap vallen en vaker wakker worden. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Bekijk het slaapschema van je kind »

Meer advies en tips vind je ook bij de deskundigen van de Opvoeddesk binnen Mama en Zo. Meer advies en tips over slaapproblemen »

Reageer op artikel:
3 tips tegen slaapproblemen
Sluiten