Je t’aime: 30x een selectie uit de leukste Franse babynamen

Veel vrouwen vinden één van de leukste aspecten van de zwangerschap het aanschaffen van de baby-uitzet, het inrichten van de babykamer en het kiezen van de babynamen.

Hoewel het kiezen van de perfecte babynaam voor je aankomende krummel ook gewoonweg heel leuk is om te doen, is het gelijk ook een van de lastigste taken. Er is namelijk zóveel keuze op het gebied van babynamen, en zoveel talen waar je inspiratie kunt opdoen. Franse (verbasterde) babynamen zijn al jaren populair onder Nederlandse aankomende ouders.

30x een selectie uit de leukste Franse babynamen

Niet alleen is Frankrijk een van de favoriete vakantielanden van de meeste Nederlanders, ook qua babynamen scoren de Fransen goed. Zie hier een dertigtal suggesties, très jolie.

15 x Franse meisjesnamen

 1. Amélie (betekent ‘sterk’ en ambitieus’)
 2. Cecile (of ‘Cécile’, ‘Cecily’ en in het Engels wordt de variant ‘Cecilia’ weer veel gebruikt)
 3. Clarisse (een Franse verbastering van het Engelse ‘Clarice’, wat weer afkomstig is van de Latijnse naam ‘Claritia’, afgeleid van ‘Clarus’ wat ‘helder’ of ‘beroemd’ betekent)
 4. Florine (afgeleid van ‘Flora’ en in het Nederlands ook wel geschreven als ‘Florien’)
 5. Inès (afgeleid van de naam Agnès en dat komt weer van het Griekse woord Hagnos dat ‘heilig’ en ‘rein’ betekent)
 6. Camille
 7. Éloïse (betekent ‘zon’)
 8. Valerie (afgeleid van het Latijnse Valerius, dat weer terug te koppelen is naar het Latijnse werkwoord ‘valere’, dat ‘sterk zijn’, ‘invloed hebben’ betekent)
 9. Juliette (betekent ‘jeugdig’ of ‘juweel’ en wordt ook wel eens herleidt naar het Grieks of Latijn. Er zijn veel variaties op Juliette, bijvoorbeeld met trema, of afgekort naar ‘Julie’, ‘Julia’ of ‘Jule’)
 10. Noémie
 11. Lauren/Laurine (terug te leiden naar zowel de Franse als Engelse invloeden, sowieso afgeleid van ‘laurierblad’ en dat staat weer voor ‘de gelauwerde’ en ‘bescherming’)
 12. Chloé/ Cloé
 13. Odile (betekent ‘rijk’ en ‘strijd’. Een leuke en populaire variant is ‘Odilia’)
 14. Élodie (of ‘Elodie’ en betekent ‘buitenlandse rijkdom’)
 15. Lou/Louane

15x Franse jongensnamen

 1. Olivier (een Franse naam, maar vindt zijn oorsprong in het Latijn, waar de naam ‘olijfboom’ betekent. De vrouwelijke variant ‘Olivia’ is trouwens de laatste jaren heel populair in Nederland en Engeland)
 2. Didier
 3. Fabrice (stamt af van ‘Fabricius’ en betekent ‘werkt met zijn handen’ of ‘vakman’)
 4. Arnaud (betekent ‘heerser over adelaars’ of ‘sterk als een adelaar’. De vernederlandste variant met ‘ou’ (Arnoud) komt vaker voor in Nederland)
 5. Alain
 6. Luc (afgeleid van het in Nederland zeer populaire ‘Lucas’ en dat is waarschijnlijk weer een afkorting van de naam ‘Lucanus’, dat ‘afkomstig uit Lucanië’ betekent. Lucanië is een gebied in Zuid-Italië)
 7. Louis
 8. Xavier (betekent ‘redder’ en ‘helder’ en heeft een Baskische oorsprong)
 9. Gaëtan (kan natuurlijk ook zonder trema op de ‘e’ en betekent ‘uit Gaeta’ (Italie). Deze naam is ook terug te leiden naar het Italiaans)
 10. Maxime
 11. Sylvain (betekent ‘van het bos’. Andere varianten zijn ‘Silvan’, ‘Sylvan’ of, lekker kort, ‘Sil’)
 12. Loan (betekent ‘licht’ en kan zowel voor jongens als meisjes worden gebruikt. Niet zo populair in Nederland, maar wel vaak gehoord bij onze Zuiderburen)
 13. Dominique (ook heel leuk als meisjesnaam)
 14. Cyril
 15. Quentin (de Franse verbastering van het Latijnse ‘Quintus’ en betekent ‘vijfde’. De naam ‘Quincy’ is daar ook een variant op)

Meer lezen over babynamen?

babybytes.nl

Reageer op artikel:
Je t’aime: 30x een selectie uit de leukste Franse babynamen
Sluiten