Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Baby 23 apr 2021

4 redenen waarom je je kleintjes lekker moet laten kliederen

Het ouderschap is veel dingen: ontroerend, liefdevol, intensief en het kan je behoorlijke kopzorgen geven. Maar daarnaast staat er nog één zekerheid als paal boven water: kleine kinderen komen samen met een constante kliederboel en ontzettende viezigheid.

Hoewel je soms het gevoel hebt niets anders te doen dan constant schoonmaken, zijn er ook veel voordelen te noemen aan onder gesmeerde muren, kleding, handjes, billen en gezichtjes. Lekker kliederen doet namelijk wonderen voor de ontwikkeling van jouw baby.

Dus voor de volgende keer dat het avondeten weer op de grond ligt, de muren onder gestift zijn en dat ene nieuwe outfitje weer onder de etensresten zit, denk dan even terug aan dit artikel. Er zijn namelijk vier belangrijke redenen op te noemen die een rommelige levensstijl van je kindje promoten:

Baby’s ontdekken de wereld door aanraking

Wist je dat de vingertoppen, tong en lippen de meeste zintuigelijke receptoren hebben die je bezit? Daar zit een gedachte achter. Kleine kinderen ontdekken hun omgeving door middel van tast. Dit begint al bij kleine baby’s. Ze grijpen naar objecten in hun nabije omgeving en brengen dit automatisch naar hun mond. Zo ‘toetsen’ ze als het ware waar ze mee te maken hebben.

Daarom is het belangrijk dat kleine kinderen de mogelijkheid krijgen om verschillende items, maar ook structuren op deze manier te ontdekken. Sommige moeders zijn snel geneigd hun kindje te voeren, om zo meer rommel te voorkomen. Maar laat je kindje maar eens een handjevol spaghetti naar de mond brengen. Zo ontdekt hij of zij de wereld!

Kleintjes trainen hun hand-oog coördinatie door rommel te maken

De hand-oog coördinatie van kinderen is cruciaal. Dit moet vanaf zeer jonge leeftijd getraind worden. Zo zorgen kinderen ervoor dat ze zich laten makkelijk zelf kunnen aankleden, leren schrijven, hun veters kunnen strikken en met bijvoorbeeld bestek om kunnen gaan.

Kleine kinderen leren door een ontwikkeling in hand-oog coördinatie bijvoorbeeld ook al simpelere dingen, als bouwen met blokken of dingen verplaatsen. Maar de eerste echte training begint al bij zes maanden, als je baby voor het eerst naar items gaat grijpen, en deze naar z’n gezicht brengt voor nadere inspectie. Daarom: lekker laten kliederen.

Kindjes worden beter in het verwerken van zintuiglijke prikkels

Kinderen moeten op jonge leeftijd de mogelijkheid krijgen om rommelig en vies te zijn. Spelen is in de eerste jonge fase vooral ontdekken. Door te spelen ontdekt je kleintje hoe zand aanvoelt, en modder. Dat een knuffel zacht is, en schuurpapier ruw. Welk eten nog erg warm is, en wat koud. Dit zijn hele belangrijke leermomenten voor jouw kind. Alleen door de zintuigen door aanraking te stimuleren, zal een kind later in staat zijn om deze ervaringen ook onder worden te brengen. Water voelt nat, zand voelt droog. De vacht van een schaap voelt zacht, chips geeft een krokante sensatie.

Baby’s hebben behoefte aan autonomie

Hoe kleine baby’s nog zijn: veel ouders zullen toch een bepaalde hang naar autonomie waarnemen bij hun kind. Zelfs baby’s willen zelf dingen ontdekken en zelf dingen doen. Dat verklaart waarom de eerste woordjes van veel kleine kinderen ‘nee’ en ‘mij’ en ‘zelf’ zijn.
Het is belangrijk als ouder om, binnen de veilige grenzen, deze autonomie van je kind te respecteren en hem of haar lekker te laten kliederen. Op deze manier krijgt jouw kleine de kans om de wereld zelf te ontdekken.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 redenen waarom je je kleintjes lekker moet laten kliederen
Sluiten