Redactie
Redactie Kleuter 6 jun 2018

4 tips tegen meidenvenijn

Bij jongens wordt de rangorde vaak bepaald op fysieke prestaties. Wie voetbalt er goed en wie is het sterkst? Bij meisjes wordt de status gebaseerd op relaties.  Zij vormen clubjes en sluiten daarbij andere meisjes buiten. Maar waar ligt de grens tussen typisch meidengedrag en pesten?

Meisjes pesten anders dan jongens. Bij jongens zie je vaak fysiek pestgedrag. Meisjes zijn juist gericht op sociale relaties en zijn erg gevoelig voor wat anderen van hen denken. Ergens bij horen is erg belangrijk. Maar jammer genoeg maakt dit hen ook extra gevoelig voor meidenvenijn. Voorbeelden van meidenvenijn zijn: groepjes maken, anderen buitensluiten, uitlachen, onderling fluisteren, negeren, staren en zelfs dreigen. Dit kan uitlopen tot serieus pesten.

Waarom doen meisjes aan meidenvenijn?

Vaak is er in de klas één populair meisje. Andere meisjes willen van het populaire meisje de bevestiging dat ze speciaal zijn en erbij horen. Om speciaal te zijn, horen andere meisjes er juist niet bij. Het ‘populaire’ groepje sluit andere meisjes dan ook buiten om er zelf bij te horen.

Tip: Lees ook ons artikel over internetpesten »

4 tips tegen meidenvenijn

1) Grijp niet meteen in

Je moedergevoel speelt natuurlijk op en je wil het liefst het pesten zo snel mogelijk stoppen. Maar hoe graag je ook de pestende meiden de les wilt lezen, doe het niet. De pestende meiden zelf of hun ouders erop aanspreken werkt averechts. Je dochter zal er waarschijnlijk nog meer mee gepest worden.

2) Een luisterend oor

De eerste stap om je dochter te helpen is door naar haar te luisteren. Maak tijd vrij voor dit gesprek en laat merken dat je aandachtig luistert. Laat haar uitleggen hoe ze wordt gepest. Bespreek samen de verschillende keuzes om het meidenvenijn te stoppen. Bedenk met elkaar welke manier het beste zal werken. Laat je dochter beslissen hoe zij het pesten wil aanpakken.

3) Betrek de school

Wanneer je kind gepest wordt, op school of door kinderen van school, is het belangrijk dat je de school inlicht. Wanneer een kind gepest wordt, moeten namelijk alle partijen betrokken worden. De hele klas moet worden aangesproken op pesten. Want zowel de pesters als de zwijgers zitten fout. De meeste scholen hebben een anti-pestbeleid en weten hoe ze met de situatie om moeten gaan.

4) Dit moet je niet doen

Ook al wil je je dochter graag helpen, er zijn een aantal dingen die je niet moet doen:

  • Grijp niet zelf in bij de ruzie.

  • Spreek niet persoonlijk de moeders van de pestkoppen aan.

  • Val absoluut niet uit tegen de meisjes die pesten.

Reageer op artikel:
4 tips tegen meidenvenijn
Sluiten