Gynaecologen willen bij zwangerschap van 41 weken inleiden na Zweeds drama

Nederlandse gynaecologen hebben aan de bel getrokken na bevindingen van een Zweeds onderzoek onder zwangeren van vorig jaar. Dit onderzoek werd abrupt afgebroken, toen zes baby’s overleden na een zwangerschap van ruim 41 weken.

Nederlandse artsen pleiten daarom voor de optie om vrouwen in Nederland na een zwangerschap van 41 weken in te leiden.

De Zweedse studie

In Zweden werd er in 2018 een onderzoek gedaan naar het wel of niet inleiden van vrouwen die 41 weken of langer zwanger waren. Momenteel worden vrouwen in Zweden namelijk pas vanaf 42 weken ingeleid.
De studie, genaamd SWEPSIS, bestond uit twee groepen zwangere vrouwen. Bij de ene groep vrouwen die voorbij hun uitgerekende datum waren, werd de geboorte op 41 weken ingeleid, en bij de andere groep werd gewacht tot de geboorte zelf op gang kwam.
In de groep waarbij de geboorte werd afgewacht, overleden er zes baby’s. Vijf daarvan overleden in de buik van de moeder, eentje vlak na de geboorte. In de groep van moeders die met 41 weken werden ingeleid, overleefden alle baby’s de geboorte. Onderzoekers vonden het na deze schrijnende cijfers onethisch om door te gaan met het onderzoek, en stopte deze per direct.

Anna-Maria uit Zweden deed mee aan het onderzoek, in de hoop dat ze sneller ingeleid zou worden. Ze kwam echter in de andere groep terecht. Haar zoontje overleed na 41 weken en 3 dagen zwangerschap.

De oorzaak van het overlijden van haar zoontje Henry werd echter nooit gevonden. Dit jaar is ze bevallen van haar tweede zoon. Tijdens de zwangerschap stond ze er op dat de bevalling met 37 weken werd ingeleid. “Ik trok het niet langer meer om te wachten.”

Overtijd in Nederland

In Nederland werd ook al eens een soortgelijk onderzoek gedaan, maar hier lagen de resultaten dichterbij elkaar. Bij de groep vrouwen die op 41 weken werd ingeleid overleed één baby, ten opzichte van twee baby’s in de groep die de geboorte zelf op gang lieten komen.
Nederlandse cijfers laten zien dat de kans op een overleden baby verdubbelt op het moment dat de zwangerschap langer dan 41 weken duurt. In 2017 overleden 55 baby’s van de 29.012 baby’s die na 41 weken werden geboren. Dat is 0,19% van alle geboren baby’s.

Gynaecoloog Jan van Lith stelt nu dat de cijfers uit Zweden de balans echter laten doorslaan naar toch eerder inleiden. “Vrouwen mogen de keuze altijd zelf maken, maar ik wil wel alle moeders er op wijzen dat de kans op sterfte toeneemt, naarmate er langer gewacht wordt.”

Nadelen van inleiden

De beroepsverenigingen van gynaecologen (NVOG) en verloskundigen (KNOV) proberen nu heldere richtlijnen op te stellen voor het inleiden van de geboorte, maar geven aan dat het een complexe kwestie is.
Volgens het KNOV zijn er namelijk veel vrouwen die niet ingeleid willen worden. “De weeën zijn vaak pijnlijker, waardoor vrouwen sneller pijnbestrijding nodig hebben. Ook zien we na vijf jaar soms meer baby’s met gezondheidsproblemen, zoals een toename in infecties. Daarom moeten de voor- en nadelen goed worden afgewogen.”

Lees ook:

Reageer op artikel:
Gynaecologen willen bij zwangerschap van 41 weken inleiden na Zweeds drama
Sluiten