Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 jun 2018

4x de lekkerste seksstandjes tijdens je zwangerschap

Seks tijdens je zwangerschap kán, absoluut! Vooral in het tweede trimester. Maar hoe houd je je seksleven top met een bolle, zwangere buik?

Wij vertellen je wat je wilt weten over de lekkerste seks en meest comfortabele seksstandjes tijdens je zwangerschap.

Libido

Als je zwanger bent, maak je flink wat oestrogeen en progesteron aan. Doordat je meer van deze hormonen aanmaakt, verandert je lichaam én krijgt je libido een boost. Tijdens je zwangerschap wordt er meer bloed richting de baarmoeder en het bekken gepompt, waardoor je daar eerder geprikkeld bent. Ook maakt je vagina meer vocht aan en zijn je borsten en tepels gevoeliger. Maar eh, houd er rekening mee dat je de eerste vier maanden misschien helemaal géén zin in of puf voor seks hebt. Door eventuele zwangerschapskwaaltjes als ochtendmisselijkheid en moeheid, kan het zijn dat je totaal geen behoefte hebt aan actie tussen de lakens.

Seksstandjes die pregnancyproof zijn

Standje missionaris is misschien niet zo relaxed met een bolle buik. Probeer de volgende drie seksstandjes eens:

  • Lepeltje-lepeltje 

Ga op je zij liggen, terwijl je partner achter je komt liggen. De penetratie komt hierbij niet zo diep.

  • Cowgirl 

Als jij bovenop zit, is er geen druk op je buik en kan jij zelf het tempo bepalen en hoe diep de penetratie gaat.

  • Missionaris, maar nét even anders

Jij gaat aan de rand van het bed op je rug liggen, met je knieën gebogen en voeten op de rand van het matras. Je partner staat en komt zo bij je naar binnen.

  • Seks op de bank

Kniel op een bank, met je buik in de richting van het rugkussen. Gebruik je armen om je te ondersteunen. Je partner komt van achter bij je binnen.

Tip: Hoe voelt een orgasme als je zwanger bent? 

Wanneer je beter even minder of géén seks kunt hebben

Hopelijk durf je het met bovengenoemde seksstandjes aan om gewoon te blijven genieten tussen de lakens. De baby voelt er niks van, omdat ‘ie goed beschermt zit in de baarmoeder en het vruchtwater. Wanneer het wél raadzaam is om alert te zijn:

  •  Als je gaat bloeden door seks 

Dit kan komen doordat de haarvaatjes in de baarmoedermond groeien, en kunnen knappen als ze geïrriteerd raken tijdens jullie love making. Is redelijk normaal, geen reden tot paniek, maar vermeld het wel even bij je dokter of verloskundige.

  • Als jullie aan orale seks doen 

Let erop dat je partner niet per ongeluk lucht in je vagina blaast. Tijdens de zwangerschap kan dit een luchtbelletje veroorzaken, dat een bloedvaatje zou kunnen verstoppen.

  • Als je eerder een miskraam of vroeggeboorte hebt gehad  

Just to be sure, en vraag hierover altijd advies aan je dokter of verloskundige.

  • Als je hoogzwanger bent 

Je vliezen zouden ieder moment kunnen breken. Daarbij is de kans op een infectie door sperma groter in de laatste weken van de zwangerschap. Gebruik dus liever een condoom en wees extra waakzaam op bloedingen.

Tip: Dit vertelt niemand over seks na de bevalling

Bron: Fit Pregnancy and Baby

Reageer op artikel:
4x de lekkerste seksstandjes tijdens je zwangerschap
Sluiten