Redactie
Redactie Opvoeden 7 jun 2018

5 dingen die je moet weten over je peuter

Peuters hebben een eigen wil, zijn eigenwijs én willen alles ‘zelluf’ doen. Stiekem is jouw peuter gewoon een kopietje van jezelf, denk je dan. Maar: het gedrag van peuters komt voort uit de behoefte om héél graag te willen leren.

Tovah Klein, directeur van het Bernard College Center For Toddler Development in New York City, heeft een boek geschreven over de ontwikkeling van peuters en wat ouders hiermee kunnen doen. Voor haar onderzoek heeft de moeder van drie twintig jaar lang het gedrag van peuters bestudeerd.

Need to know

En dat resulteerde onder andere in deze vijf handige need-to-knows over je peuter.

1. Peuters hebben geen besef van tijd

Het komt je vast niet onbekend voor: een treuzelende peuter. Maar daar kunnen ze écht niets aan doen, de hersenen van een peuter zijn nog niet zo ver ontwikkelt dat ze het concept ‘tijd’ begrijpen. “Doordat peuters nog geen besef van tijd hebben en hun hersenen nog in ontwikkeling zijn, hebben ze niet dezelfde vaardigheden als volwassenen”, vertelt Klein. “Dit zijn vaardigheden als het plannen van tijd, het uiten van behoeften en omgaan met stress.”

2. Voor peuters bestaat de wereld uit macht en controle

Vanuit een peuter gezien is dit ook niet zo gek: álles wordt bepaald door de ouders. En dus is het niet zo gek dat peuters juist opstandig worden bij de dingen waar ze zelf ook wat controle kunnen uitvoeren. Wat ze aan willen trekken, wat ze willen eten en wanneer ze in slaap vallen bijvoorbeeld. Volgens Klein leren kinderen in deze fase om beslissingen te nemen en moeten ouders hun kinderen hierin stimuleren. Laat je kind bijvoorbeeld uit meerdere mogelijkheden kiezen, zodat hij het gevoel heeft zelf de controle over de situatie te hebben.

3. Peuters worden ongelukkig als ze altijd hun zin krijgen

Als ouder wil je je kind gelukkig zien, maar dat kan juist averechts werken. Peuters moeten leren om met teleurstellingen en tegenslagen om te gaan. Dus door je kind altijd z’n zin te geven, leren ze niet om met dit gevoel om te gaan. Help je kind door een tegenslag heen en je leert hem dat ze de situatie best kunnen handelen en veerkrachtig zijn.

4. Peuters moeten struikelen en vallen

Het liefst wil je de wereld van je kind zo veilig mogelijk maken en wil je niet dat hij pijn heeft. En dat geldt voor blauwe plekken, maar ook voor mislukkingen en tegenslagen. Maar dat struikelen en vallen leert peuters juist hoe ze met tegenslagen om kunnen gaan en zich flexibel kunnen opstellen. “Als je niet kunt struikelen en vallen, kun je geen risico’s nemen in het leven én het leven bestaat uit risico’s”, legt Klein uit.

5. De karaktereigenschappen van je peuter vind je nu bloedirritant, maar wil je wél behouden

De onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en koppigheid van je peuter drijven je nu nog tot waanzin, zeker omdat je het gevoel hebt dat je kind niet luistert. Maar stiekem wil je toch die eigenschappen bij je kind horen en blijven, zodat hij op latere leeftijd succesvol wordt.

Bron: Pop Sugar

Reageer op artikel:
5 dingen die je moet weten over je peuter
Sluiten