Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

5 fases: beweging bij je baby stimuleren

Je baby ontwikkelt zich ontzettend snel en voor je het weet, kan hij al lopen! Maar welke vaardigheden moet je baby leren voordat hij echt kan gaan lopen? Wij leggen de 5 fases aan je uit.

* Let op: sommige kinderen slaan een ‘fase’ over, dit is niet iets om je meteen zorgen over te maken.

Fase 1) Grijpen
Haren vast, oorbellen uit en kettingen af! Als kinderen drie of vier maanden oud zijn, gaan ze van alles vastpakken. De reflex is aangeboren, maar bewust grijpen gebeurt als ze een paar maanden oud zijn. Stimuleer het grijpen van je kind, dat verbetert de hand-oog coördinatie.

Fase 2)Omrollen
Tussen de 4 en 6 maanden kan je baby waarschijnlijk zelfstandig omrollen. Dit is de eerste stap op weg naar zitten en kruipen. Laat je kind wennen aan het gevoel door het bijvoorbeeld vanaf de rug op de buik te rollen. Door dit te oefenen en uiteindelijk uit te voeren, ontwikkelt je kind kracht in het middenrif en verbetert de algehele coördinatie.

Tip! Het omrollen is een belangrijke mijlpaal voor je kind. Daarom hebben wij tips voor je hoe je dit bij je kindje kunt stimuleren! Bekijk het artikel 'Tips: zo stimuleer je omrollen' »

Fase 3)Zitten
Door de opgebouwde kracht, kan je kind na ongeveer 6 maanden zelfstandig zitten. Zorg voor een omgeving waarin met een gerust hart ‘omgevallen’ kan worden. Het zal de eerste paar keer namelijk wel eens mis gaan..

Fase 4)Kruipen
Kruipen (of iets wat daar op lijkt) kunnen kinderen vaak als ze tussen de 7 en 10 maanden oud zijn. Je kindje moet zich hiervoor op de armen kunnen opdrukken en dit vast kunnen houden. Kruipen kan je stimuleren door een favoriete knuffel of speelgoed net iets buiten het bereik neer te leggen.

Speelgoedtip! 
Heb jij al een loopwagen voor je kind? Na het kruipen komt al snel de fase dat je kindje zich optrekt en wil gaan lopen. Een loopwagen moedigt je kind aan om zich er aan op te trekken en om vervolgens te gaan lopen! 

Fase 5)Optrekken
De laatste fase voor het lopen. Pas op voor losliggende kleedjes of kussentjes op tafels, banken en stoelen, want je kind zal zich aan alles op proberen te trekken. Let er ook op dat er gevaar is voor ‘achteruit vallen’ en dat er dus geen scherpe voorwerpen (zoals tafelpunten of –poten) zijn die je kind ontmoedigen in zijn of haar pogingen. Uiteindelijk schuifelt je kind steeds soepeler door de kamer, op weg naar een loslopend leven.

Tip!Wil je de motorische ontwikkeling van je kind extra stimuleren? Denk dan eens aan samen sporten. Babyzwemmen is het meest bekend, maar je kunt bij sommige gymzalen zelfs al beginnen met gym als je kindje 4 maanden oud is! Lees hier alles over sporten & spelen met je baby »

 

Advertisement
Reageer op artikel:
5 fases: beweging bij je baby stimuleren
Sluiten