5 handige spaartips

Redactie 7 jun 2018 Lifestyle

Sparen; we staan er in Nederland bekend om. Maar hoe zorg je dat je als gezin genoeg geld op de bank hebt staan? En welk bedrag is genoeg voor jouw gezinssituatie? Wij leggen het je uit.

Hoeveel spaargeld is normaal?

Welk bedrag jij op je spaarrekening moet hebben staan, ligt natuurlijk aan je eigen gezinssituatie. Heb je een auto? Koophuis? Meerdere kinderen? Gemiddeld gezien leggen ouders €681,- per jaar opzij, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Weten wat jullie gezin als buffer moet hebben? Of wat andere gezinnen in jouw situatie op hun rekening hebben staan? Bereken het met de handige bufferberekenaar van het NIBUD »

5 handige spaartips

Tip 1) Start een kinderspaarrekening

Wil je geld apart zetten voor je kind? Bijvoorbeeld voor zijn studie? Een speciale kinderrekening is dan een goede optie. Deze rekeningen hebben vaak een gunstigere rente dan een normale spaarrekening en je hebt een apart potje speciaal voor je kind.

Tip 2) Stort maandelijks een vast bedrag

Een simpele manier om onbewust te sparen is een vast bedrag in te stellen om over te maken naar je spaarrekening. Zo wordt dit bedrag een standaard uitgave en ervaar je het niet als ongemak.

Tip 3) Vergelijk de actuele rentes

De rentepercentages kunnen op elk moment veranderen. Daarom is het slim om regelmatig spaarproducten te vergelijken. Kun je bij een andere bank meer rente krijgen? Misschien is het dan verstandig om over te stappen. Vergelijk hier alle spaarproducten op rente en voorwaarden »

Tip 4) Maak een budgetplan

Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje met behulp van een budgetplan. Neem hierin je persoonlijke uitgaven (sportschool, lenzen etc), maar ook de uitgaveposten van het gezin. Zo zie je meteen waar het meeste geld naartoe gaat en waar je op kunt bezuinigen.

Tip 5) Onverwachte inkomsten? Direct op je spaarrekening

Belastingteruggave, een erfenis, prijs op je staatslot; onverwachte, maar zeer welkome inkomsten kún je natuurlijk zo over de balk smijten. Maar zou dat bedrag ook niet perfect staan op je spaarrekening? Je mist het toch niet!

Handig overzicht

Minimale buffer per gezinssituatie volgens NIBUD

Gezinssituatie                               Minimale buffer

Alleenstaande                                   3.550 euro
(Echt)paar                                        4.000 euro
Alleenstaande ouder met 1 kind          3.950 euro
Alleenstaande ouder met 2 kids          4.350 euro
Alleenstaande ouder met 3 kids          4.950 euro
Alleenstaande ouder met 4 kids          5.350 euro
(Echt)paar met 1 kind                       4.400 euro     
(Echt)paar met 2 kids                       5.000 euro
(Echt)paar met 3 kids                       5.400 euro
(Echt)paar met 4 kids                       5.900 euro
 

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met coöperatie DELA.

Reageer op artikel:
5 handige spaartips
Sluiten