Redactie
Redactie Lifestyle 12 jul 2018

5 Onkruid planten uit de achtertuin die je kunt eten

Was je al druk bezig om dat vervelende onkruid uit je tuin te verwijderen? Stop hier nog héél even mee, want ze zijn een cadeautje van moeder natuur voor je keuken!

Wist je bijvoorbeeld dat je paardenbloemen kunt eten én dat dit nog gezond blijkt ook? Het enige waar je op moet letten wanneer je deze bloem of ander onkruid plukt voor maagdoeleinden is of het gebied eromheen niet is besproeid met pesticiden of ander gif om ongedierte uit te roeien. Verder is het ook wel zo fijn als er geen honden of andere dieren in de buurt hebben gepoept.

Allemaal gecheckt? Dan kun je deze vijf soorten onkruid plukken voor je eigen keuken:

1. Kattenkruid

Dit kruid staat er om bekend dat het katten helemaal gek maakt. Maar het blijkt dat je er ook héérlijke thee van kunt maken. De smaak kun je vergelijken met die van muntthee. Dus zeker een aanrader wanneer je hier van houdt.

Breng een pan met water aan de kook, roer de bovenste takjes van het gewassen kattenkruid door het water en laat het vijf minuten met een gesloten deksel eventjes intrekken. Naar eigen smaak warm of koud te drinken met suiker of een citroentje.

2. De witte ganzenvoet

De witte ganzenvoet is in menig tuin wel te vinden. Let alleen wel op: wanneer ze te groot worden, zijn ze lastig te plukken. Dus pluk die handel zolang het plantje nog jong is.

De bladeren en stelen van dit plantje kunnen worden gegeten tot een lengte van 20 cm lang én wanneer ze worden geplukt in de lente. Roerbak het bijvoorbeeld in wat olijfolie met wat peper en zout.

Vermijd de plant als het een paarse kleur heeft! Deze paarse gevallen groeien vooral met warm weer en deze kleur geeft aan dat het kruid onveilig is om op te eten.

3. Postelein

Deze eenjarige plant is héérlijk in een salade. Vaak te vinden in tuinen en langs, bijvoorbeeld, de stoep. Je kunt alles van dit kruid, wat zich boven de grond bevindt, eten: de takken, de bladeren, bloemen én zaden. Roerbak de postelein in een koekenpan met olijfolie, ui en zout naar smaak.

4. Krulzuring

Vaak te vinden in de wei, maar ook in de tuin groeit deze plant. Je kunt deze bladeren ieder seizoen gewoon eten. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het om krulzuring bladeren gaat, want andere soorten kunnen nogal bitter zijn.

Stoom de bladeren tot ze wat zachter worden en breng ze op smaak met peper, zout en eventueel boter!

5. Paardebloem

Een bloem die we allemaal kennen en die groeit in de wei en soms ook in onze achtertuin. Je kunt de bloem ieder seizoen plukken en ieder deel van de plant is te eten. Aan te raden in een salade met de bladeren van jonge planten!

Dan zijn er ook nog brandnetels, alleen zijn de verse bladeren niet aan te raden om te eten. Ze produceren namelijk een chemische stof dat heel erg bijt. Je kunt er overigens wel brandnetelsoep van maken. Pluk de brandnetels met handschoenen aan en beloofd: je mond gaat niet prikken van de brandnetels!

Eet smakelijk!

Bron: Mothering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 Onkruid planten uit de achtertuin die je kunt eten
Sluiten