Redactie
Redactie Kleuter 6 jun 2018

5 stappen: tafelmanieren

Je ziet ze vast weleens, die kinderen die voorbeeldig aan tafel zitten. Met dit stappenplan heb jij er in mum van tijd ook eentje. Eentje die niet smakt, gezellig aan tafel zit en keurig met bestek eet.

1) Eten met bestek

Hoe ouder je kind wordt hoe beter de oog- en handcoördinatie wordt. Dus op een gegeven moment kun die lepel de deur uit doen, want netjes eten begint natuurlijk met mes en vork. De overgang van een lepel naar een vork zal voor je kind niet anders zijn. Met de vork maakt hij dezelfde beweging als met een lepel. Met een scherp mes moet je misschien nog even wachten. Laat je kind eerst oefenen met een bot mes en help hem waar nodig.

2) Tafelrituelen

Voordat je aan tafel gaat, is het belangrijk om een vast ritueel af te werken. Laat je kind eerst zijn handen wassen. Vertel hem dat hij moet wachten met eten tot iedereen zijn eten heeft. En dat hij eerst moet vragen of hij van tafel mag.  

Verder geldt het volgende:

  • Geen ellebogen op tafel
  • Niet met een volle mond praten
  • Niet smakken
  • Niet spelen met eten.
  • Niet boeren of neuspeuteren

3) Zorg voor gezelligheid

Met zijn allen aan tafel zitten moet een van de gezelligste momenten van de dag zijn. Zet daarom de tv uit. Ook speelgoed, boeken en huisdieren mogen niet mee aan tafel. Dit leidt alleen maar af. Praat wel gezellig met elkaar, de sfeer moet niet te gespannen worden.

4) Laat je kind zelf de hoeveelheid bepalen

Veel kinderen schrikken door de grote hoeveelheid eten op hun bord. Laat hem daarom zelf bepalen hoeveel hij wilt eten. Heeft hij geen honger? Maak er dan geen welles-nietes-spelletje van. Als hij honger heeft, gaat hij vanzelf eten. Eet je kind geen groente of fruit? Misschien lust hij wel een groente- of fruitsmoothie. Zo krijgt hij toch alles binnen wat hij nodig heeft.

5) Geef zelf het goede voorbeeld

Jij bent een voorbeeldfunctie voor je kind. Het is daarom belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Eet netjes je bord leeg en ga geen andere dingen doen tijdens het eten. Natuurlijk is boeren en smakken ook uit den boze…

TIP!Geef je kind tijdens het avondeten de rol van tafelpolitie. Zo moet hij goed opletten of iedereen zich goed aan de tafelmanieren houdt. Wedden dat hij zich zelf ook keurig gedraagt! En al die keurtige tafelmanieren worden natuurlijk beloond met een lekker toetje!

Reageer op artikel:
5 stappen: tafelmanieren
Sluiten