Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

5 tips bang in het donker

Is je kind bang in het donker? Dat is helemaal niet zo gek. Kinderen van twee tot vier jaar hebben een grote fantasie. Ze verbeelden zich enge schaduwen, griezelige geluiden of een monster onder hun bed. 

Niet alleen grote fantasie kan ervoor zorgen dat je kind angstig is ’s nachts. Stress vergroot ook de kans om een angst te ontwikkelen. Bijvoorbeeld als je kind problemen heeft met zindelijk worden. Ook enge verhalen of films kunnen je kind bang maken. Met de onderstaande vijf tips kun je die angst verminderen of wegnemen.

1) Jaag dat enge monster weg! 

De fantasieën die je kind heeft, lijken levensecht voor hem. Daarom is het belangrijk om als ouder je in te leven. Jaag alle monsters en enge spoken weg met een luide stem en verbied ze om terug te komen. Er is een grote kans dat je kind er van onder de indruk is en rustig kan slapen. Het nadeel is wel dat je toegeeft dat monsters bestaan. Een andere manier is dan ook om je kind duidelijk te maken dat ze er niet zijn. 

Tip: Heeft je kind slaapproblemen? Met deze tips kan je kind lekker doorslapen.  

2) Stel je kind gerust 

Het is ook belangrijk om je kind serieus te nemen. Want hij ervaart die nare dingen voor het slapen gaan echt. Praat er daarom met je kind over. Wat heeft hem zo bang gemaakt? Stel je kind daarna gerust. Het helpt vaak om tegen je kind te zeggen dat je begrijpt waarom hij bang is, maar dat je zeker weet dat hem niets overkomt.

3) Houd een lichtje aan 

Ook een lampje kan je kind minder bang maken. Veel enge schaduwen verdwijnen als er licht brandt. Daarom kan een lampje dat niet al te fel brandt al helpen. Het geeft hem misschien het gevoel van veiligheid. Ook kan je kind het fijn vinden om een zaklantaarn in zijn kamer te hebben. Zo kan hij als het nodig is zijn monsters verblinden! 

4) Zorg voor rust 

Zorg voor rust voor je kind, Dus verander de inrichting van zijn slaapkamer niet en zorg ervoor dat het niet volgebouwd staat met allerlei spulletjes. Je kind kan losslingerend speelgoed namelijk zien als een monster. Een opgeruimde kamer geeft je kind daarnaast een rustig gevoel. En knuffel met je kind voor het slapen gaan! 

Tip: Lees hoeveel uren slaap je peuter nodig heeft.  

5) Weg met enge tv-programma’s

Tenslotte is het belangrijk dat je kind zijn dag positief kan afsluiten. Griezelige voorleesverhalen en enge televisieprogramma’s zijn daarom een slecht idee. Daardoor zou hij zich angstig kunnen voelen, zo vlak voor het slapen gaan. Wat je dan wel zou kunnen doen, is samen met je kind de dag goed doornemen. Zo neem je spanningen weg en kan je kind rustig in slaap vallen.   

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips bang in het donker
Sluiten