Redactie
Redactie Ontwikkeling 7 jun 2018

5 tips: dealen met verlegenheid

Je hebt peuters die extrovert zijn, zij aarzelen niet om ‘dankjewel’ te zeggen of een handje te geven. Maar er zijn ook peuters voor wie het een hele prestatie is als ze hun tante of de slager aankijken terwijl ze ‘dag’ of ‘dankjewel’ zeggen. Hoe kan je je peuter wat zekerder van zichzelf maken?

Tip 1) Vraag niet: ‘’Waarom doe je zo?’’ Kinderen kunnen op deze leeftijd namelijk nog niet hun eigen gedrag verklaren en daarnaast klinkt de 'waarom vraag' ook afwijzend. In plaats van te denken ‘’Wat is ze verlegen’’ is het beter om de gevoelens van je kind te verwoorden in de trant van: ’’Je wilt liever eerst nog wat rondkijken.’’

Tip 2) Zeg niet bij de slager dat je kind wat verlegen is. Kinderen gaan zich gedragen zich naar wat er over hen wordt gezegd. Mama/papa vindt mij verlegen, dus dan ben ik verlegen en reageer ik verlegen.

Tip 3) Je peuter imiteert jou heel graag. Bij ‘wat zeg je dan’ begrijpt zij niet wat je wilt horen van haar. Reik haar dus de juiste woorden aan en benoem daarna ook het effect: “Kijk, je maakt de slager blij als je ‘dank je wel’ zegt!”

Tip 4) Bedenk samen met je kind vooraf een taakje (bijvoorbeeld met de koektrommel rond gaan of de boodschappen bij de slager aanpakken). Een doel hebben vermindert vaak verlegenheid.

Tip 5) Kinderen overwinnen hun onzekerheden het beste met kleine stapjes. Iedere vordering die uit henzelf komt, is een compliment waard!

Reageer op artikel:
5 tips: dealen met verlegenheid
Sluiten