Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

5 tips: kinderschoenen passen

Als je met je kind op pad gaat om schoenen te kopen, is een goede passessie heel belangrijk. Je wilt natuurlijk niet achteraf met een te kleine of oncomfortabele schoen zitten. Hier 5 tips die je een handje helpen.

1) Pas ’s ochtends geen schoenen 

Misschien lijkt het verleidelijk, want dan ‘heb je het maar gehad’. Maar net als jouw voeten, worden ook die van je kindje dikker gedurende de dag. Je kunt dus beter later op de dag gaan, zodat je niet per ongeluk een te kleine schoen koopt.

2) Doe de ‘duimtest’

Als je kind een schoen aan heeft, doe dan de duimtest om te zien of je kind genoeg ruimte in zijn schoen heeft. Druk met je duim ter hoogte van de grote teen terwijl je kind rechtop staat. Je duim moet passen tussen het uiterste topje van de grote teen en de rand van de schoen.

Tip! Veel kinderen schuiven hun voet (per ongeluk) naar voren tijdens het passen van schoenen. Als je met de duim aan de voorkant voelt probeer dan gelijk aan de achterkant te voelen door een vinger tussen de hiel en de schoen te duwen.

3) Duur is niet per se beter

Het is vaak zo dat duurdere schoenen van betere kwaliteit zijn, maar dit betekent niet dat ze beter zitten. In plaats van automatisch voor een hip merk te kiezen, kun je beter kijken of de schoenen goed passen qua breedte, hoogte, maat en pasvorm.

4) Wat past bij jouw kind?

Heeft jouw kind een hoge wreef of juist brede of smalle voeten? Ga dan voor veter of klittenband, zodat je zelf bepaalt hoe strak de schoenen zitten. Doet je kind graag alles ‘zelluf’? Dan is klittenband een betere optie, want daar kan hij zelf bij helpen.

Let op: een goed passende schoen is bij de enkel hoog genoeg, knelt niet en ondersteunt je kind tijdens het lopen. Kies voor een soepele zool, zodat hij vrij kan bewegen. En het belangrijkste: zorg dat je kind hem lekker vindt zitten, hij moet er tenslotte op lopen.

5) Laat je kind de schoenen écht passen

Het klinkt zo simpel, maar schoenen passen met je kind kan behoorlijk vermoeiend zijn. Daardoor wordt het passen soms overgeslagen of afgeraffeld. Zorg dat je kind staat als hij de schoenen past en een rondje erop loopt. Ook als je zijn maat al denkt te kennen, want kindervoetjes groeien enorm hard. Zo kun je goed de breedte en hoogte van de schoen checken.

Tip! Wil je controleren of de schoenen van je kind nog passen? Haal dan (als het lukt) de binnenzool uit de schoen en zet de voet van je kind erop. De tenen mogen niet bij of over de rand van het zooltje komen. Zit er geen (uitneembare) binnenzool in de schoen? Zet het voetje van je kind dan op een vel papier en trek met een potloot de voet om. Knip de omtrek uit en leg deze in de schoen om te kijken of dit past.

Reageer op artikel:
5 tips: kinderschoenen passen
Sluiten