Redactie
Redactie Opvoeden 7 jun 2018

5 tips; seksuele voorlichting

Peuters ontdekken niet alleen de wereld om zich heen, maar op een gegeven moment ook hun eigen lichaam. Hoe ga je hiermee om? En hoe voorkom je ongemakkelijke situaties? Bekijk onze 5 tips!

1) Hoe ziet z’n lichaam eruit?

Begin met je kind te leren hoe zijn lichaam eruit ziet, wat alles is en wat het doet. Je kan je kind dit leren aan de hand van een aanwijsspelletje, waarbij jullie om de beurt wat bij elkaar mogen aanwijzen. Sla de geslachtsdelen niet over en bedenk van te voren welke woorden je wilt gebruiken. Je kan natuurlijk ook boeken of voorlichtingsmateriaal gebruiken. Het is ook erg belangrijk om seksualiteit met je peuter te bespreken. Maar dan altijd op het niveau van je kind.

2) Ontdekken van het geslacht

Peuters komen er op een gegeven moment achter of ze een jongen of een meisje zijn. Daarbij hoort natuurlijk de ontdekking van het geslachtsdeel. Dit is voor een peuter hetzelfde als het ontdekken van handen en voeten, reageer er daarom niet gek of ongemakkelijk op. Vertel je kind dat hij er gerust aan mag voelen en naar mag kijken, maar dat hij dat niet overal en niet met iedereen mag doen. Geef daarbij ook voorbeelden, zoals op school of met onbekenden.

3) Maak het praktisch

Je kan samen met je kind plekken uitzoeken waar hij zichzelf wel mag bekijken/onderzoeken, zoals in bad of in bed. Geef je kind niet het idee dat seksualiteit fout of vies is. Hij denkt dan dat het een slecht of verboden onderwerp is.

4) Kriebelen aan z’n neus?

Je peuter kan het onderscheid tussen bepaalde zaken nog niet maken. Zo is het voor hem net zo normaal om aan zijn geslachtsdeel te krabben als aan zijn neus te kriebelen. Om gênante situaties te voorkomen kan je het beste het vergelijken met alledaagse zaken. Zeg je kind dat je aan tafel ook niet in je neus peutert en dat het niet zo hygiënisch is.

5) Ongemakkelijke situaties

Het kan ook zijn dat je kind opeens tegen de bank aanrijdt als je bijvoorbeeld bezoek hebt. Je kan erg van schrikken van dit soort masturbatie, maar onthoud dat het niks te maken heeft met seks. Je peuter vindt het gevoel dat hij er van krijgt fijn, net zoals hij duimzuigen fijn kan vinden. Neem je kind bij je en vraag hem of hij nog weet wat jullie hadden besproken over het aanraken van zijn geslachtsdeel. Vertel hem dat dit daar ook bij hoort en dat het niet zo netjes is om dat te doen waar anderen bij zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips; seksuele voorlichting
Sluiten