Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

5 tips tegen bijten

In de peuterpuberteit zien we vaak dat kinderen gaan bijten. Verbaal zijn ze nog niet sterk en met bijten kunnen ze snel reageren als ze iets niet leuk vinden. Deze fase is logisch, maar je wilt natuurlijk niet dat je kind iedereen bijt. Wij geven tips zodat bijten geen gewoonte wordt. 

Tip 1) Grijp in als je kind iemand bijt

Misschien logisch, maar grijp in als je kind bijt. Benoem wat hij verkeerd doet en houd je stem streng, maar kalm. Door het gedrag af te keuren, leert je peuter sneller dat bijten niet de manier is om zich uit te drukken.

Tip 2) Geef een alternatief

Waarom bijt je kind? Is hij boos? Juist blij? Achterhaal de reden en leg uit dat hij dit ook anders kan uiten. Laat hem bijvoorbeeld gillen: ‘Ik ben boos!’, op een kussen slaan of te stampen. Zo kan hij wel zijn frustratie kwijt, maar hoeft hij niemand zeer te doen.

Tip 3) Bijt nooit terug

Sommige ouders denken dat een koekje van eigen deeg het probleem wel op zal lossen. Maar dit heeft alleen een tegenovergesteld effect. Je laat daarmee zien dat bijten wél oke is, want jij doet het dan ook.

Tip 4) Observeer je kind & leer triggers kennen

Vaak is er een bepaald soort gedrag dat jouw peuter triggert om te gaan bijten. Hij hem goed in de gaten, zodat je kunt signaleren wanneer hij gaat bijten. Je kunt dan op tijd ingrijpen en het de volgende keer voorkomen.

Tip 5) Blijf consequent in je reactie

Duidelijk zijn in je reactie is heel belangrijk. Reageer elke keer op dezelfde toon en manier. Zo leert je kind dat dit gedrag niet acceptabel is. Als je de ene keer je kind troost en de andere keer hem terecht wijst, verwar je je kind juist.

Reageer op artikel:
5 tips tegen bijten
Sluiten