Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

5 tips tegen broekplassen

Heb je voor je idee alles al geprobeerd, maar wil het je kind maar niet lukken om helemaal zindelijk te worden?  Probeer onze tips tegen broekplassen dan eens en hopelijk behoort broekplassen straks tot de verleden tijd. 

1) Plasmomenten afspreken

Spreek samen met je kind plasmomenten af. Zoals voor en na school, tussen de middag, voor het weg gaan (naar de winkel of weg met de auto). Ook is het verstandig om met je kind af te spreken dat hij na elke beker drinken naar de wc gaat. 

2) School

Maak verschillende plasafspraken voor op school. Spreek met je kind af dat hij tijdens het speelkwartier gaat plassen en na het eten en drinken. Ook kan je de juf of meester vragen om je kind af en toe naar de wc te sturen. 

3) Boos worden

Word nooit boos en ga niet overhaast te werk. Dit kan stress veroorzaken bij je kind. Door de stress zal het voor je kind nog moeilijker zijn om niet meer in zijn broek te plassen. 

4) Belonen

Heeft je kind al een paar dagen niet in zijn broek geplast? Laat hem weten dat je trots op hem bent. Dit geeft hem zelfvertrouwen en motivatie om het vol te houden. 

5) Plashorloge

Maak dan gebruik van een plashorloge. Met een plashorloge kan je meerdere alarmmomenten per dag instellen, die je kind er aan herinneren dat het tijd is om te plassen. Een plashorloge kan twee tot twaalf keer per dag afgaan, en heeft ook een trilalarm. 

3 oorzaken broekplassen

1) Lichamelijke problemen

Sommige kinderen kunnen niet stoppen met broekplassen, omdat er meer aan de hand is. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de blaas van je kind nog moet groeien of dat hij de aandrang om te plassen nog niet goed herkent. 

2) Moeilijke situatie

Een nare of moeilijke periode kan er voor zorgen dat je kind regelmatig in zijn broek plast. Dit is een lichamelijke reactie op de moeilijke periode. 

3) Overactieve blasé of verkeer gebruik bekkenbodemspieren

Ook een overactieve blaas of verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren kunnen er voor zorgen dat je kind regelmatig in zijn broek plast. 

Als je vermoedt dat je kind één van de bovenstaande problemen heeft, raden we je aan om langs te huisarts te gaan.

Tip: lees ook ons artikel'Stappenplan: zindelijk worden»

Reageer op artikel:
5 tips tegen broekplassen
Sluiten